Флора Закарпатської області

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Флора Закарпатської області — сукупність рослинних угрупувань краю.

У Закарпатській області загальна кількість видів флори становить — 2027 одиниць, що відповідає 50% до загальної чисельності видів України. З них 237 видів флори занесені до додатків Конвенції про охорону дикої флори і фауни та природних середовищ існування в Європі, 22 види флори занесені до додатків Конвенції про міжнародну торгівлю видами дикої фауни і флори, що перебувають під загрозою зникнення (CITES).

За загальними ботаніко-географічними рисами рослинного покриву територія області належить до Карпатської підпровінції Середньо-європейської провінції Європейської широколистяної області, а Закарпатська низовина — до Паннонської підпровінції Центральноєвропейської флористичної провінції.

Сучасний рослинний покрив дикої природи Закарпаття, як і Карпат в цілому, розпочав формуватися близько 12 тис. років тому. Лісовий покрив сформований в основному буком, ялиною, ялицею, дубом з домішкою явора, ясена, ільму та інших цінних порід. У лісових насадженнях твердолистяні породи складають 66,8% (в тому числі 57,2% — бук), хвойні 27,9% (в тому числі ялина — 26,4%), м'яколистяні та інші породи — 5,3%.

За віковою структурою переважають молодняки (22,8%) та середньовікові насадження (45,4%). Пристигаючі складають 11,5%, а стиглі і перестійні −20,3%.

Враховуючи особливу екологічну специфіку Закарпатського регіону, майже 160 тис. гектарів (близько 25%) відноситься до лісів природоохоронного призначення. Серед них внаслідок важкодоступності збереглись значні ділянки первозданних лісів або пралісів.

Геоботанічне районування Закарпатської області[ред. | ред. код]

Округ дубових лісів з дуба звичайного[ред. | ред. код]

райони: 1 — грабово-дубових лісів Чоп-Мукачівської низовини; 2 — Солотвинської улоговини;

Округ дубових, буково-дубових і дубово-букових із дуба скельного; райони: 3 — дубових, буково-дубових, подекуди букових лісів Вигорлат-Гутинського вулканічного хребта; 4 — буксво-дубових і дубово-букових лісів Липчансько-Велико-Бичківського передгір'я; 5 — буково-дубових, дубово-букових і букових Шаяно-Кривських лісів;

Округ букових лісів[ред. | ред. код]

райони: 6 — грабово-букових і букових Дубриницько-Свалявських лісів; 7 — букових і ялицево-букових Верхньоужоцькнх лісів; 8 — букових лісів південних мегасхилів Вододільного хребта;

Округ темнохвойно-букових і буково-темнохвойних лісів Вододільного хребта[ред. | ред. код]

райони: 9 — Бєскидських смереково-ялицево-букових лісів; 10 — Міжгірських смереково-ялицево-букових і буко-во-ялицсво-смерекових лісів; 11 — Рахівських смереково-ялицево-букових і буково-ялицево-смерекових лісів;

Округ смерекових гірсько-карпатських лісів[ред. | ред. код]

райони: 12 — горганських смерекових лісів; 13 — Чорногірсько-Мармароських смерекових лісів;

Округ криволісся, субальпійських і альпійських лук[ред. | ред. код]

райони: 14 — низькогірничих полонин Кременця, Рівної, Пікуя, Боржави; 15 — середньогірних полонин Красної, Свидівця, Рахівського Менчулу; 16 — Горганських гірсько-соснових заростей, мохово-лишайникових пустищ і кам'яних розсипищ; 17 — Чорногірсько-Мармареських заростей криволісся, субальпійських і альпійських лук.

Рослини Закарпатської області занесені до Червоної книги України[ред. | ред. код]

Відтворення дикорослих рослин[ред. | ред. код]

НПП «Синевир»

Підсніжник білосніжний (Galantus nivalis L.)-132 шт.

Білоцвіт весняний (Leucojum vernum L.)-110 шт.

Шафран Гейфелів (Crocus heuffelianus Herb)-264 шт.

Нарцис вузьколистий (Narcissus angustifolius Curt)-198 шт.

Проліска дволиста (Scilla bifolia L.)-60 шт.

Первоцвіт весняний (Primulalaes veris L.)-84 шт

Ужанський НПП

Бузок угорський (Syringa josikaea J. Jacq. ex)-50 шт.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Природа Закарпатської області / За ред. К. І. Геренчука. — Львов: Вища школа. Вид-во при Львов. ун-ті, 1981. — 156 с.
  • Червона книга України. Закарпатська область
  • Екологічний паспорт Закарпатської області
  • Звіт про виконання природоохоронного заходу «Розробки проекту екомережі Закарпатської області»