Російська імперія на літніх Олімпійських іграх 1908

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Російська імперія була представлена на літніх Олімпійських іграх 1908 в Лондоні, Англія. Спортивна делегація Російської імперії на Олімпійських іграх 1908 складалась з ​​6 спортсменів у 3 видах спорту (боротьба, легка атлетика і фігурне катання).

Історія участі[ред. | ред. код]

Представники Російської імперії брали участь в Олімпійських іграх починаючи з І Олімпіади в Афінах. Були серед них й вихідці з України. Український спортивний діяч часів Російської імперії Олексій Бутовський був одним із засновників та членів Міжнародного Олімпійського Комітету. Він стояв біля джерел сучасних Олімпійських ігор, сучасного олімпійського руху, був першим членом МОК від Російської Імперії (1894-1900), активним учасником Першої олімпіади в Афінах. На І Олімпіаді було можлива участь не лише від країн, але й індивідуальна участь. Вихідець з України Микола Ріттер у березні 1896 року їде до Греції і подає заявку до секретаріату Олімпіади на участь у змаганнях з греко-романської (римської) боротьби, стрільби з карабіна і фехтування на рапірах. Він брав участь у відбіркових змаганнях, проте пізніше знявся зі змагань. На ІІ Олімпійських іграх в Парижі 1900 року, в складі збірної Російської імперії, брав участь українських фехтувальних Петро Заковорот.

1900 року Олексій Бутовський, відходить від керівництва Олімпійським рухом в Російській імперії, а чиновники, які були відповідальними за спорт в імперії не проявили належної ініціативи. Тому в ІІІ Олімпійських іграх 1904 року в США та позачергових іграх 1906 року в Афінах спортсмени від Російської імперії участі не брали.

Активістами були зроблені неодноразові спроби домогтися участі спортсменів Російської імперії в Олімпійському русі, однак відсутність урядової підтримки та коштів, слабкість і роз'єднаність спортивних організацій, а також недовіра багатьох чиновників, що не вірили в успіх Олімпійських ігор ослужило причинами відсутності представників імперії на спортивних аренах Олімпіад.

Учасники[ред. | ред. код]

Росіяни могли не поїхати і на Ігри 1908 року. Ідея поїхати до Лондона була схвалена лише тому, що вона проходила саме у Великій Британії. В будь-яку іншу країну делегація імперії не поїхала б. А англійцям треба було висловити свою повагу, тому, незважаючи на відсутність в Росії Національного олімпійського комітету, утворилася ініціативна група, яка вирішила послати до Лондона групу в індивідуальному порядку. Все вирішувалось в останню мить, тому на Ігри поїхали не найсильніші спортсмени країни, а ті, які мешкали в Петербурзі та його околицях.

Ініціатором відправки делегації в Лондон став новий представник Російської імперії в МОК граф Рібопьер. Він зміг залучити кошти інвесторів і на ігри вирушили вісім спортсменів. У їх число увійшли фігурист Панін-Коломенкін, борці Орлов, Петров, Замотін і Дьомін, легкоатлети Лінд і Петровський, а також велогонщик Мартінсон. Іншому представникові імперії в МОК барону Вілебрандту, було доручено курирувати фінську делегацію, яка їхала окремою командою, попри те що Фінляндія входила до складу Російської імперії.

Легка атлетика[ред. | ред. код]

Змагання Місце Атлет Heats Semifinals Final
Марафон 19 Георг Линд [1] None held 3:26:38.8

Фігурне катання[ред. | ред. код]

Змагання Місце Спортсмен Score
Індивідуальні змагання Микола Панін Did not finish
Men's special figures 1st Микола Панін 43.8

Боротьба[ред. | ред. код]

Змагання Місце Борець Round
of 32
Round
of 16
Quarter-
finals
Semi-
finals
Final
Greco-Roman lightweight 2nd Nikolay Orlov Bye Defeated
Lund
Defeated
Radvány
Defeated
Lindén
Lost to
Porro
Greco-Roman middleweight 9th Georgy Demin Bye Lost to
Frank
Did not advance
Greco-Roman light heavyweight 9th Yevgeny Zamotin Bye Lost to
Payr
Did not advance
Greco-Roman heavyweight 2nd Aleksandr Petrov None held Defeated
Humphreys
Defeated
Payr
Lost to
Weisz

Медалісти[ред. | ред. код]

Золото

  • Микола Панін - Фігурне катання, чоловічий спеціальні цифри

Срібло

  • Микола Орлов - боротьба греко-римська, легка вага
  • Олександр Петров - боротьба, греко-римська, суперважка вага

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Georg Lind was actually an Estonian living in London.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Cook, Theodore Andrea (1908). The Fourth Olympiad, Being the Official Report. London: British Olympic Association.
  • De Wael, Herman (2001). Top London 1908 Olympians. Herman's Full Olympians. Архів оригіналу за 12 липня 2006. Процитовано 10 червня 2006. {{cite web}}: Недійсний |deadurl=404 (довідка)
  • Вступление России в Олимпийское движение. [Архівовано 8 грудня 2016 у Wayback Machine.]
  • Первые олимпийцы России