Рота поліції «Суми»

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Рота патрульної служби поліції особливого призначення «Суми»
Нарукавний знак підрозділу 2014 року
Засновано 16 квітня 2014 року
Країна Україна Україна
Належність  Національна поліція
Роль охорона громадського порядку,
звільнення заручників,
боротьба з тероризмом
Війни/битви Антитерористична операція на Донбасі
Нагороди «За відвагу в службі»
Розпущено 2024 рік [1]
Командування
Поточний
командувач
Мартинов Сергій Вікторович

Рота поліції «Суми» — спецпідрозділ патрульної служби поліції особливого призначення Головного управління Національної поліції в Сумській області.

Історія[ред. | ред. код]

Порушення державного суверенітету та конституційного ладу на півдні і сході України після Революції гідності зумовили прийняття керівництвом країни рішення про створення 30 додаткових до існуючих спецпідрозділів міліції для охорони правопорядку в регіонах[2]. В Сумській області із патріотично налаштованих громадян 16 квітня 2014 року був створений добровольчий батальйон патрульної служби міліції особливого призначення «Суми»[3]. Основними завданнями спецпідрозділу стала охорона громадського порядку в Сумах, а також забезпечення правопорядку у прикордонних районах і місцях порушень конституційного ладу в Україні. На посади рядового і молодшого начальницького складу батальйону були запрошені цивільні особи із числа добровольців[4][5].

Для фінансування батальйону патрульної служби міліції особливого призначення Сумська обласна рада виділила 1 млн гривень. Кошти були витрачені на придбання форменого одягу і взуття, засобів радіозв'язку, бронежилетів і спецзасобів[6].

Спецпризначенці пройшли вишколи на території області, які включали як теоретичну, так і практичну підготовку — стрільби, бойове злагодження загонів. Після атестації та одержання службових посвідчень працівників міліції, особовий склад батальйону отримав штатну легку стрілецьку зброю. Першим викликом стала нейтралізація запланованих на 1 і 9 травня спроб по дестабілізації ситуації на Сумщині[7]. Особовий склад підрозділу забезпечив належний правопорядок.

Бійці батальйону «Суми» продовжують підтримувати спокій у обласному центрі. Також, вони на принципах ротації беруть участь у захисті суверенітету та цілісності держави в районі проведення АТО на сході України[8]. Згідно із планом штабу АТО, узгодженому з МВС, періодично формуються загони сумських спецпризначенців, які строком на один-півтора місяця вирушають у службове відрядження в зону АТО. По поверненню, міліціонери одержують коротку семиденну відпустку, після якої продовжують нести службу в Сумах[9].

У другій половині травня перший загін сумських спецпризначенців виїхав із Сум до Слов'янська у Донецьку область. У Слов'янську правоохоронці узяли участь у відбудові мирного життя: патрулюванню вулиць, виявленню та затриманню сепаратистки налаштованих громадян. Міліціонер Анатолій Авраменко після повернення до Сум заявив:

Той, хто побував у бою, як ніхто починає розуміти що таке мир. Коли ми увійшли в Слов’янськ, місто було зруйноване. Процвітали мародерство та бандитизм. Сьогодні місцеві жителі нас підтримують, бо побачили і відчули на собі що робили ті «благодійники», які обіцяли добре життя. А коли порівнюєш що було у Слов’янску і що ми бачимо в спокійних Сумах, розумієш, що маєш зробити все, щоб не допустити повторення подібного сценарію у твоєму рідному місті[10].

29.06.2016 Бійців спецпідрозділу «Суми», що проявили особисту мужність під час виконання службових обов'язків, нагородили почесними грамотами. Сьогодні рота патрульної служби «Суми» — єдиний підрозділ Головного управляння Національної поліції області, бійці якого несуть службу на сході України.

Втрати[ред. | ред. код]

  • Волков Іван Володимирович, капітан міліції, командир взводу, помер 1 березня 2015 року.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Рота «Суми»
  2. В Україні створено 30 спецпідрозділів особливого призначення, — Арсен Аваков. Архів оригіналу за 23 грудня 2014. Процитовано 26 листопада 2014.
  3. На Сумщині створено батальйон патрульної служби міліції особливого призначення «Суми»
  4. Продовжується набір в батальйон «Суми»
  5. МВС створило батальйон спецпризначення «Суми» у Сумській області
  6. Депутати Сумської облради виділили 2 млн грн на потреби міліції та військових
  7. На Сумщині готують сепаратистів на 1 і 9 травня, ціна питання від 2 до 5 тисяч гривень. Архів оригіналу за 3 вересня 2014. Процитовано 26 листопада 2014.
  8. Сумські спецпризначенці повертаються із зони АТО. Архів оригіналу за 2 грудня 2014. Процитовано 26 листопада 2014.
  9. Із зони проведення АТО до Сум повернувся батальйон спецпризначення. Архів оригіналу за 6 листопада 2016. Процитовано 26 листопада 2014.
  10. Із зони проведення АТО до Сум повернувся батальйон спецпризначення "Суми " (ФОТО,ВІДЕО)

Посилання[ред. | ред. код]

Зовнішні відеофайли
1. У зону АТО вирушила чергова зміна батальйону «Суми»