Роттердамський філармонічний оркестр

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Роттердамський філармонічний оркестр (1923)

Роттердамський філармонічний оркестр (нід. Rotterdams Philharmonisch Orkest) — симфонічний оркестр, що базується в концертному залі De Doelen в Роттердамі. Також бере участь у постановках Нідерландської опери.

Був заснований в 1918 році як «Товариство спільної творчої практики професійних музикантів» (нід. Genootschap van Beroepsmusici tot Onderlinge Kunstbeoefening) — закритий клуб, призначений для приватного музикування, не націленого на отримання прибутку. Закриті концерти з серйозним репертуаром стали для об'єднаних музикантів противагою їх повсякденній роботі, пов'язаної переважно з грою заради заробітку в кінотеатрах, казино і ресторанах. Головним ініціатором створення Товариства став скрипаль Жюль Загвейн, що зайняв позицію першого концертмейстера; першим керівником став Віллем Фельцер[1].

Поступово Товариство розпочало давати й публічні концерти, а в 1935 оркестр перейшов у міську власність. Тоді ж був побудований концертний зал De Doelen, зруйнований в ході бомбардування Роттердама в 1940 році силами люфтваффе. Нова будівля була зведена тільки в 1966 році.

Список головних диригентів[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

  1. Philomeen Lelieveldt. Musiker zwichen U- und E-Musik: Der Werdegang einiger niederländischer symphonieorchester [Архівовано 18 вересня 2016 у Wayback Machine.] // Muziek en Wetenschap: Dutch Journal for Musicolgy. — Vol. VII, 2001, No. 3. — S. 5-6. (нім.)