Рудницький Сергій Миколайович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Сергій Рудницький
Рудницький Сергій Миколайович
 Головний сержант
Загальна інформація
Народження 2 січня 1978(1978-01-02)
смт Онуфріївка (з 2020 року - Онуфріївської селищної громади Олександрійського району), Кіровоградська область, УРСР, СРСР
Смерть 7 листопада 2022(2022-11-07) (44 роки)
поблизу селища Білогорівка Сєверодонецького району Луганської області
Громадянство Україна Україна
Національність українець
Військова служба
Приналежність Україна Україна
Вид ЗС ЗСУ Збройні сили
Війни / битви Російсько-українська війна
Нагороди та відзнаки
Орден «За мужність» ІІІ ступеня
Орден «За мужність» ІІІ ступеня

Сергій Миколайович Рудницький — головний сержант Збройних сил України, учасник російсько-української війни, що відзначився під час російського вторгнення в Україну в 2022 році.

Життєпис[ред. | ред. код]

Сергій Рудницький народився 2 січня 1978 року в селищі Онуфріївці (з 2020 року — Онуфріївської селищної громади Олександрійського району) Кіровоградської області. Після закінчення 9-ти класів Онуфріївської загальноосвітньої школи вступив до Бобринецького сільськогосподарського технікуму імені В. Порика. Потім навчався в Харківському національному аграрному університеті імені В. В. Докучаєва на факультеті захисту рослин. З початком війни на сході України в 2014 році ніс військову службу у добровольчому батальйоні патрульної служби поліції особливого призначення «Кіровоград». На початку 2015 року був призваний по мобілізації до лав ЗСУ в складі 90-го окремого аеромобільного батальйону 81-шої окремої аеромобільної бригади десантно-штурмових військ, ніс військову службу в АТО на сході України. Обіймав військові посади навідника, командира відділення аеромобільного десантного взводу. У 2016 році отримав поранення, але продовжив службу за контрактом. Сергій Рудницький був нагороджений відзнакою Президента України «За участь в АТО» та грамотою до неї. З початком повномасштабного російського вторгнення в Україну був мобілізований та перебував на передовій. Указом Президента України від 5 квітня 2022 року був нагороджений орденом «За мужність» ІІІ ступеня. Брав участь у боях на Луганщині. Обіймав посаду головного сержанта роти вогневої підтримки. Під час чергового артилерійського обстрілу ворога він отримав поранення, не сумісні з життям. Загинув 7 листопада 2022 року поблизу селища Білогорівка Сєверодонецького району Луганської області. Похований 11 листопада 2022 року в рідному селищі[1][2][3].

Родина[ред. | ред. код]

У загиблого залишились дружина та два сини: Едуард — курсант Одеської військової академії й Тимофій (нар. 2019), а також батьки.

Нагороди[ред. | ред. код]

  • орден «За мужність» III ступеня (2022) — за особисту мужність і самовіддані дії, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі[4].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Воїни з Кіровоградщини загинули у боротьбі з ворогом. https://zlatopil.com (укр.). 10 листопада 2022. Процитовано 16 січня 2023.
  2. Онуфріївська громада в жалобі…. onufriivska-gromada.gov.ua (ua) . Процитовано 31 січня 2023.
  3. У війні з російськими окупантами загинули захисники з Кіровоградщини. Центральноукраїнське бюро новин (CBN) (укр.). 10 листопада 2022. Процитовано 31 січня 2023.
  4. Президент відзначив захисників державними нагородами: 292 військовослужбовці, з них 57 – посмертно. https://armyinform.com.ua (укр.). 6 квітня 2022. Процитовано 16 січня 2023.

Джерела[ред. | ред. код]