Рулювання

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Боїнг-737-300 авіакомпанії TAROM та Боїнг-777-200 United Airlines вирулюють разом в аеропорті Хітроу.

Рулюва́ннятермін, що стосується руху повітряного судна по землі.
Руління - переміщення повітряного судна по поверхні льотного поля аеродрому за рахунок власної тяги двигуна(ів) (гвинтів), крім етапів виконання зльоту та посадки.[1]
Рулювання на аеродромі зазвичай проходить на швидкості, яку визначає «Посібник з льотної експлуатації (КЛЕ) повітряного судна (ПС)». Рулювання може здійснюватися як візуально, так і автоматично.

На аеродромі існують спеціальні засоби візуальної комунікації, такі як спеціальна розмітка, покажчики з позначеннями місць стоянок (МС), рульових доріжок (РД), магістральних РД (МРД), перонів, злітно-посадкових смуг (ЗПС), зон з обмеженим рухом.

Крім того існує візуальна система, що дозволяє пілотові найточніше підрулити до телескопічного трапа. Також, зарулювання ПС на стоянку може здійснюватися за допомоги особи, яка зустрічає, вказує напрям і дистанцію, що залишилася, для максимально точного зарулювання, або за допомоги буксирування.

Управління повітряними суднами на льотному полі здійснює Диспетчерський Пункт Рулювання (ДПР). Радіопозивний ДПР як правило: <Назва аеродрома>-Рулювання. Наприклад:

«Бориспіль-рулювання, 65113, Мінськ 10100, інформація БРАВО, дозвольте буксирування і запуск.»

Примітки[ред. | ред. код]