Румеї

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Румей)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Румеї
Кількість 77,5 тисіч осіб разом з урумами[1]
Ареал Північне Приазов'я, Україна Україна
Близькі до: понтійські греки, греки, уруми
Мова румейська мова
Релігія православ’я

Руме́ї (румейськ. руме́юс, від дав.-гр. Ῥωμαῖος — римлянин, візантієць) — одна з двох етнолінгвістічних груп приазовських греків.

На відміну від урумів — носіїв тюркських діалектів, румеї розмовляють румейською мовою, що походить від середньовічної грецької мови Візантії і погано зрозуміла жителям сучасної Греції.

Мовознавець Олена Всеволодівна Перехвальська відзначає, що для румеїв на сучасному етапі домінуючою мовою — письмовою та мовою спілкування на виробництві, у школі та в громадських місцях є російська мова, і спілкуючись своєю етнічною мовою носій румейської не може вийти за вузькі рамки повсякденних тем. Загалом румейська мова функціонує і, відповідно, передається виключно як мова діалогічної мови. Дослідниця припускає, що румейська мова передається і запам'ятовується як набір формул «питання = відповідь», які спочатку запам'ятовуються як цілісні кліше. Саме з цим пов'язаний той факт, що більшості інформантів під час польових досліджень було важко перекладати окремі лексеми — їм доводилось відтворювати цілі фрази, які включають у себе дану лексему, і тільки після цього вони називали необхідне слово[2].

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Про кількість та склад населення України за підсумками Всеукраїнського перепису населення 2001 року. Архів оригіналу за 24 листопада 2007. Процитовано 12 березня 2010.
  2. Е.Перехвальская. Этнолингвистическая ситуация. Архів оригіналу за 10 червня 2012. Процитовано 12 березня 2010.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Наулко В. Хто і відколи живе в Україні., К., 1998 (укр.)