Руперт Зальцбурзький

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Руперт
Народився бл. 660
Вормс
Помер між 710 та 718
Зальцбург або Вормс
Країна Архідієцезія Зальцбурга
Національність франк
Діяльність католицький священник
Посада єпископ Зальцбурга
Термін 698—710 роки
Попередник засновано посаду
Наступник Святий Віргілій
Конфесія католицтво
Батько Хродберт
Мати Теодрада

Руперт (Руперт Зальцбурзький) (нім. Ruprecht; бл. 660, Вормс — 27 березня між 710 та 718, Зальцбург або Вормс) — засновник і перший єпископ Зальцбурга у 698710 роках. Католицький святий, його день 27 березня.

Життєпис[ред. | ред. код]

Походив зі знатного франкського роду. Третій син Хродберта, пфальцграфа і канцлера Франкської держави за часів короля Хлотаря III, та Теодради. Замолоду йому було обрано духовну кар'єру. Спочатку став ченцем бенедиктинського монастиря. У 690-х роках був єпископом Вормсу.

У 697 році залишив свою кафедру й розпочав місіонерську діяльність в Баварському герцогстві. Прибувши до Регенсбургу, Руперт обернув на християнство герцога Теодона II та його родину. Отримав від останнього дозвіл на продовження проповідування християнства серед баварів. Спочатку хрестив придворних аристократів, слідом за цим перебрався до міста Альтеттінг. Потім рушив уздовж Дунаю, відновлюючи церкви, що прийшли до занепаду, та збудовуючи нові. Дійшов до місто Лорх, що межувала з землями Аварського каганату. Розпочав тут проповідувати. Втім складна військова ситуація змусила Руперта припинити місіонерську діяльність серед аварів.

Центром своєї проповідницької діяльності Руперт зробив колишню римську колонію Ювавум. Отримав у подарунок від баварського герцога землі біля річки Зальцах (притоку Дунаю) — біля Пібінга та Рейхенґалла. Тут під скелястою горою звів монастир Св. Петра. З тих пір гора стала зватися Менхсберг (Гора ченців). Монастир став центром нового міста, що стрімка стало розвиватися завдяки покладам солі, що розташовувалися на землях, отриманим Рупертом у подарунок від герцога. На честь солі місто отримало свою назву Зальцбург (Місто солі).

Також заснував жіночий бенедиктинський монастир Нонберг, де першою абатисою стала небога Руперта — Ерентруда. Також розпочав зведення кафедрального собору (його завершив наступник Руперта — Віргілій). Місіонерська робота Руперта також поширилася на Австрійські Альпи, де близько 711 року була заснована перша монастирська келія Максиміліана.

За деякими відомостями у 717 році повернувся до Вормсу, де й помер близько 718 року.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Tobias Schäfer: Heiliger Rupert: Bischof und Missionar zwischen Worms und Salzburg. In: Der Wormsgau 33 (2017). ISSN 0084-2613. ISBN 978-3-88462-380-0, S. 59–66.