Русь споконвічна

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Русь споконвічна
рос. Русь изначальная
Жанр історичний фільм
Режисер Геннадій Васильєв
Сценарист Геннадій Васильєв
Михайло Ворфоломєєв
На основі the original Rúsd
У головних
ролях
Борис Невзоров
Володимир Антоник
Анвар Кенджаєв
Володимир Єпископосян
Мухтарбек Кантеміров
Інокентій Смоктуновський
Оператор Олександр Гарибян
Композитор Олексій Рибников
Художник Альфред Таланцев
Кінокомпанія Кіностудія ім. М. Горького
Тривалість 140 хв
Мова російська
Країна СРСР СРСР
Рік 1985
IMDb ID 0091876

«Русь споконвічна» (рос. «Русь изначальная») — радянський історико-пригодницький художній фільм 1985 року, режисера Геннадія Васильєва. Поставлено за мотивами роману радянського письменника Валентина Іванова «Русь споконвічна».

Сюжет[ред. | ред. код]

532 рік. У столиці Візантії Константинополі відбувається народне повстання «Ніка» проти імператора Юстиніана Великого (527—565 рр.). Натовп невдоволених звільняє декількох засуджених до публічної страти, в числі яких виявляється вільнодумець і філософ маніхей Малх. Після придушення повстання Малха відправляють рабом на галери, де його помічає і звільняє підступний інтриган пресвітер Деметрій. За цю послугу він змушує Малха допомагати йому в місіонерській діяльності в землях антів. Малх дезертирує і приєднується до антів, знайшовши їх прості звичаї мудрими і справедливими.

Тим часом (558 рік) роздроблені племена народів-антів стають об'єктом інтриг Візантійської імперії, яка нацьковує на них трьох обрських (які в фільмі названі «хазарськими») ханів. У жорстокій війні антам вдається відбити нашестя кочівників, але після цього їх вождь Всеслав стає жертвою візантійського посла, який підступно отруїв його під час переговорів. За порадою Малха новий вождь антів Ратибор збирає військо і бере штурмом прикордонну візантійську фортецю Топер — ворота імперії, після чого Візантія укладає з ним мир.

У ролях[ред. | ред. код]

Знімальна група[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]