Рут Еттінг

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Рут Еттінг
Основна інформація
Дата народження 23 листопада 1897(1897-11-23)[1] або 23 листопада 1896(1896-11-23)[2]
Місце народження Девід-Сіті, Небраска, США
Дата смерті 24 вересня 1978(1978-09-24)
Місце смерті Колорадо-Спрінгз, Колорадо, США
Причина смерті хвороба
Громадянство США
Професії співачка, акторка театру, кіноакторка
Інструменти вокал[d]
Нагороди

зірка на голлівудській Алеї слави[d]

ruthetting.com
CMNS: Файли у Вікісховищі

Рут Еттінг (англ. Ruth Etting; 23 листопада 1896 — 24 вересня 1978) — американська співачка і актриса, одна з найпопулярніших співачок кінця 1920-х — початку 1930-х років в Америці.

Будучи молодою дівчиною в Небрасці, Еттінг хотіла стати художницею; вона весь час малювала і креслила. У шістнадцять років дідусь і бабуся вирішили віддати її в художню школу в Чикаго. Поки Еттінг відвідувала уроки, вона знайшла роботу в нічному клубі Marigold Gardens. Через деякий час там Еттінг відмовилась від уроків мистецтва на користь кар'єри в шоу-бізнесі. Еттінг, яка любила співати в школі та церкві, ніколи не брала уроків вокалу. Вона швидко стала популярною вокалісткою клубу. Потім Еттінг керував Мо Снайдер, за якого вона вийшла заміж у 1922 році. Снайдер організовував контракти Еттінг на запис і зйомки, а також її особисті та радіовиступи. Вона стала всенародно відомою, коли з'явилася у шоу Флоренза Зігфелда Шаленості Зігфелда 1927 року.

Еттінг мала намір припинити виступи в 1935 році, але це сталося лише після її розлучення зі Снайдером у 1937 році. Гаррі Мірл Олдерман, піаніст Еттінг, розлучився зі своєю дружиною, коли він і Еттінг почали стосунки. Снайдеру не подобалося бачити свою колишню дружину в компанії інших чоловіків, і він почав погрожувати Еттінг по телефону в січні 1938 року. У жовтні Снайдер поїхав до Лос-Анджелеса і затримав Олдермана після того, як той залишив місцеву радіостанцію; він під погрозою пістолета змусив піаніста відвести його додому до колишньої дружини. Сказавши, що збирається вбити Еттінг, Олдермена та його власну доньку Едіт, яка працювала на Еттінг, Снайдер вистрелив в Олдермена. Через три дні після пострілу в Олдермена його дружина подала позов проти Еттінг.

Хоча Олдерман і Еттінг стверджували, що одружилися в Мексиці в липні 1938 року, розлучення Олдермана не буде остаточним до грудня того ж року. Пара одружилася під час суду над Мо Снайдером за замах на вбивство в грудні 1938 року. Еттінг і Олдерман переїхали на ферму за межами Колорадо-Спрінгс, штат Колорадо, де вони були поза центром уваги більшу частину свого життя. Її белетризована історія була розказана в музичному фільмі «Покохай мене або покинь мене» (1955) з Доріс Дей у ролі Рут Еттінг і Джеймсом Кегні в ролі Снайдера.

Між 1926 і 1937 роками Еттінг записала більше 200 пісень, постійно виступала на радіо, грала в театрі і в кіно — всього з'явившись у 35 короткометражних і 3 повнометражних стрічках, — але потім її кар'єру обірвав невдалий шлюб.

Вибрана фільмографія[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. SNAC — 2010.
  2. Person Profile // Internet Movie Database — 1990.

Посилання[ред. | ред. код]