Рух принца Філіпа

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Рух принца Філіпа (англ. Prince Philip Movement) — релігійний рух на острові Танна у Вануату; карго-культ племені яохнанен (англ. yaohnanen), що проживає в однойменному селі і який вважає принца Філіпа, чоловіка королеви Великої Британії Єлизавети II, божественною істотою[1].

Історія[ред. | ред. код]

Чоловіки племені яохнанен з фотографіями принца

На острові є велика кількість прихильників культу карго, що з'явився на Танні в роки Другої світової війни, найбільш відомими з них є рух Джона Фрума і рух принца Філіпа.

Згідно стародавнім сказанням остров'ян, син гірського духа відправиться одного разу за море в далекі краї, одружується на гідній жінці і повернеться до них. Так як Вануату довгий час перебувало у складі Британської імперії, цим легендарним сином був визнаний принц Філіп. Коли з'явився цей культ, точно невідомо, передбачається, що між 1950 і 1960 роками. Легенда посилилася в 1974 року, коли в Вануату відбувся офіційний візит королівської пари і деякі жителі острова реально побачили принца Філіпа на далекій відстані. Принц не був у курсі такого руху на острові, поки йому про це не повідомив британський резидент-комісар в Нових Гебридах (назва Вануату до 1980 року) Джон Чемпіон (англ. John Champion). Він же запропонував принцу Філіпу відіслати племені яохнанен свій портрет. Принц відгукнувся на цю пропозицію і відіслав на острів Танна підписані ним офіційні фотографії. У відповідь остров'яни відіслали принцу фотографію традиційного ритуалу племені — приношення в жертву свині, званого на острові nal-nal. Пізніше Філіп надсилав інші свої фотографії, які зберігалися у вождя племені — Джека Наїва (англ. Jack Naiva)[2].

У жовтні 2014 острів Танна відвідала принцеса Великої Британії Анна[3][4], яка також була в 1974 році тут разом з батьками.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Найдивніші релігії світу. Архів оригіналу за 15 лютого 2015. Процитовано 22 березня 2015.
  2. Член британської королівської сім'ї став богом. Архів оригіналу за 16 лютого 2015. Процитовано 22 березня 2015.
  3. Princess Anne on the island where they think her father is a god [Архівовано 5 березня 2015 у Wayback Machine.] (англ.)
  4. Princess Anne arrives in South Pacific island where tribesmen worship Prince Philip and believe her father is a God who descended from their spirit ancestors [Архівовано 9 грудня 2014 у Wayback Machine.] (англ.)

Посилання[ред. | ред. код]