Рядовка

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Рядовка
Різні види Tricholoma
Різні види Tricholoma
Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Гриби (Fungi)
Відділ: Базидіомікотові (Basidiomycota)
Клас: Агарикоміцети (Agaricomycetes)
Порядок: Агарикальні (Agaricales)
Родина: Рядовкові (Tricholomataceae)
Рід: Трихоломові (Tricholoma)
Fries
Tricholoma equestre
(L.) P.Kumm.
Посилання
Вікісховище: Tricholoma
EOL: 16734
NCBI: 40144
MB: 18677
IF: 18677

Рядовка, Рядківка (Tricholoma) — рід грибів порядку агарикальні (Agaricales). Містить велику кількість видів, що ростуть по всьому світу зазвичай у лісах, оскільки утворюють симбіоз із деревами. Гриби рядківки досить часто ростуть рядками, що було взято за основу української назви грибів. Латинська назва Tricholoma походить від грецьких слів τριχος (волосся) та λωμα (кайма), проте лише кілька видів мають волохату шапинку, що відповідає цій назві (Tricholoma vaccinum).

Будова[ред. | ред. код]

Спільними для рядківок є білий колір спорового порошку та прирослі до ніжки пластини. Інші характеристики роду видні лише під мікроскопом (наявність цистидів).

Практичне використання[ред. | ред. код]

Деякі відомі їстівні гриби, що вирощуються в Азії та Америці, такі як мацутаке (Tricholoma matsutake) та «американський міцутаке» Tricholoma magnivelare, належать до роду рядківка. Деякі види рядківок отруйні: Tricholoma pardinum, Tricholoma tigrinum. До Червоної книги України занесено два види: рядовка величезна Tricholoma colossus (Fr.) Quel. та рядовка опенькоподібна Tricholoma focale (Fr.) Ricken.

Класифікація[ред. | ред. код]

Багато видів, що були спершу описані як рядківки, згодом були вилучені з роду. Станом на 2015 рік, у базі Index Fungorum нараховували 353 видів.[1] Проте прицільного дослідження молекулярної філогенетики рядківок не було.

Деякі види рядківок (рядовок)[ред. | ред. код]

Галерея[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Kirk PM. «Species Fungorum (version 18th May 2015). In: Species 2000 & ITIS Catalogue of Life». Retrieved 2015-06-06.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Michael Kuo The Genus Tricholoma // mushroomexpert.com — URL