Ряст порожнистий

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Помилка Lua у Модуль:Autotaxobox у рядку 157: attempt to index a nil value.
Ряст порожнистий
Ряст порожнистий
Біологічна класифікація редагувати
Вид:
Ряст порожнистий (C. cava)
Біноміальна назва
Corydalis cava

Ряст порожни́стий (Corydalis cava Schweigg. et. Korte.) — багаторічна рослина родини руткових. Заввишки 10—30 см. Квітує рано навесні — закінчує вегетацію до облистнення деревних порід. З порожнистої підземної бульби виростає квітконосне стебло з двома ясно-зеленими двічі трійчастими листками та китицеподібним верхівковим суцвіттям.

Опис[ред. | ред. код]

Квітки в рясту своєрідної будови, зі шпоркою. Оцвітина подвійна, проте чашечка рано опадає, пелюсток чотири, тичинок дві. Цвіте ряст у березні — квітні, запилюється комахами з довгими хобітками. Забарвлення квіток — від білих і кремових — до пурпурово-фіолетових і бузкових.

Плід — стручкоподібна коробочка.

Використання[ред. | ред. код]

Ряст ціниться як ранньовесняний медонос та декоративна рослина. Він може прикрасити парки, лісопарки і сади. Рослину масово збирають у букети, часто вириваючи разом з бульбами. Це призводить до її знищення. Тому ряст потребує охорони.

Поширення[ред. | ред. код]

Типова рослина тінистих широколистяних лісів. Найчастіше її можна побачити в дібровах, росте і серед чагарників. Для свого розвитку потребує багато світла, з'являється рано навесні, коли дерева ще безлисті.

Поширений майже по всій Україні, за винятком лівобережних степових районів і Криму. На півдні трапляється значно рідше. У Чернівецькому районі росте майже в усіх лісах, але його ареал звужується.

Див. також[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]