Рівняння Вейля

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Рівняння Вейля — рівняння руху для безмасової двокомпонентної (описуваної двокомпонентним спінором) частинки зі спіном 1/2. Окремий випадок рівняння Дірака для безмасової частинки.

Рівняння Вейля мають такий вигляд:

   (1),
   (2), де  — матриці Паулі.

Рівняння (1) та (2) отримав Герман Вейль 1929 року, вони носять його ім'я. Вейль припустив, що рівняння (1) або (2) може бути рівнянням безмасової частинки зі спіном 1/2. Гіпотезу Вейля незабаром піддав критиці Вольфганг Паулі на тій підставі, що рівняння (1) і (2) не інваріантні відносно просторової інверсії («…ці хвильові рівняння… не інваріантні відносно дзеркального відображення (зміни правого на ліве)» і внаслідок цього незастосовні до фізичних об'єктів"[1]).

Про рівняння Вейля згадали 1957 року після експериментального відкриття незбереження парності у слабкій взаємодії. Лев Ландау, Лі Цзундао і Янг Чженьнін та Абдус Салам припустили, що нейтрино описується двокомпонентним вейлівським спінором (теорія двокомпонентного нейтрино). Ландау ґрунтувався на гіпотезі CP-інваріантності та припустив, що нейтрино є вейлівською частинкою, оскільки рівняння Вейля інваріантні відносно CP-перетворення. Експеримент підтвердив теорію двокомпонентного нейтрино.

Аналогом рівнянь Вейля для безмасової частинки зі спіном 1 (фотона) є рівняння Максвелла у формі Майорана[2].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Паули В. Общие принципы волновой механики" М.-Л. — 1947.— с. 254.
  2. А. И. Ахиезер, В. Б. Берестецкий Квантовая электродинамика. — М., Наука, 1981. — с. 81

Посилання[ред. | ред. код]