Рідкісні та зникаючі рослини і тварини України (довідник)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
«Рідкісні та зникаючі рослини і тварини України (довідник)»
Автор Чопик В. І., Щербак М. М., Ардамацька Т. Б., Жежерін В. П., Корнєєв О. П., Крижанівський В. І., Лисенко В. І., Мовчан Ю. В., Некрутенко Ю. П.
Назва мовою оригіналу Редкие и исчезающие растения и животные Украины
Країна СРСР СРСР
Мова російська
Тема Ботаніка, зоологія, охорона довкілля
Жанр Довідник
Видавництво Наукова думка
Видано 1988
Сторінок 256
ISBN 5-12-001143-8

Рідкісні та зникаючі рослини і тварини України (рос. Редкие и исчезающие растения и животные Украины) — довідник, який являє собою перше узагальнення і найповніше видання, вміщуюче інформацію про рідкісні і зникаючі рослини і тварини України на станом на початок 1980-х років.

У книзі висвітлюються тогочасні погляди на стан і перспективи існування таких феноменів природи, як рідкісні, ендемічні і реліктові рослини і тварини, які сьогодні перебувають у найбільшій небезпеці. Дані біологічні характеристики, відомості про поширення та охорону 231 рідкісний і зникаючий вид рослин і 131 вид тварин України.

У довіднику містяться відомості про всіх рідкісні та зникаючі видах флори і фауни України, включених і рекомендованих до Червоної книги УРСР. Таким чином його можна розглядати як розгорнутий науково-популярний коментар до офіційної Червоної книги УРСР, доступний для широкого читача.

Опису видів передує коротка історична довідка про охорону рослин і тварин, і виклад поглядів на шляхи і форми охорони, визначення понять і термінів.

Видові нариси розташовані за систематичним принципом (нижчий ранг — родина), а всередині родин — за абеткою видових назв. Поряд з російськими наведені українська та наукова латинська назва виду. Матеріал кожного нарису викладено за єдиною схемою: короткий опис, статус, поширення, проживання чисельність у природі, причини її зміни, особливості біології та розмноження, прийняті і необхідні заходи охорони, джерела інформації.

У порівнянні з Червоною книгою УРСР (1980) дане видання містить уточнений статус видів, причому вперше зроблена спроба врахувати всі знахідки цих тварин і рослин на території УРСР, і кадастр — детальний список місць знахідок з посиланням на джерело інформації.

Більшість нарисів забезпечено ілюстрацією виду і картою, на якій вказані місця його проживання (поширення) в Україні. Різними знаками позначені пункти, в яких вид зустрічався до 1940 р., до 1960 р., до 1980 р. При складанні карт широко використані неопубліковані матеріали, що зберігаються в Зоологічному та Ботанічному музеях АН УРСР і в музеях Київського університету, Львівського природознавчого музею, Ужгородського університету, Кримського заповідно-мисливського господарства та Зоологічного інституту АН СРСР.

Довідник об'ємом 256 сторінок. Вперше надрукований в 1988 році за постановою вченої ради Інституту зоології імені І. І. Шмальгаузена Академії наук Української РСР и рішенням редакційної колегії довідникової літератури АН України. Тираж 40 000 примірників.

Мова видання — російська.

Автори:

Відповідальний редактор академік АН УРСР К. М. Ситник.

Довідник розрахований на широке коло читачів.

Див. також[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]