Рік п'яти імператорів

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Стародавній Рим

Періоди

Рік п'яти імператорів — 193 рік нашої ери, впродовж якого п'ятеро претендентів проголошували себе римськими імператорами: Пертінакс, Дідій Юліан, Песценній Нігер, Клодій Альбін і Септимій Север.

Вбивство Коммода[ред. | ред. код]

Римський імператор Коммод був дуже своєрідним правителем; брав участь в гладіаторських боях, мав у своєму гаремі не тільки жінок, але і хлопчиків. Як пишуть його сучасники, «він перепробував всі форми розпусти». Часто він взагалі не займався державними справами і занурювався в себе. Це викликало невдоволення багатьох, і 30 грудня 192 р. до нього на бенкет з нагоди вступу на посаду консула зібралися змовники на чолі з рабом Нарцисом, підсипавши імператору в їжу отруту.

Правління Пертінакса[ред. | ред. код]

Після загибелі Коммода імператором був проголошений один з учасників змови — Пертінакс. Він був першим імператором з вільновідпущеників. Незважаючи на вік, а йому було за 60 років, Пертінакс виявив велику енергію. Хліборобам він дозволив займати стільки землі, скільки вони зможуть обробити. Імператор скасував усі мита й податки, створені при тиранії для отримання великих коштів і встановив вільні порядки. Проте реформи не подобалися військовим, яких, як вони вважали, урізали в правах. Піком невдоволення стала страта декількох офіцерів, які готували замах на імператора. У березні 193 року Пертінакс, після 80-денного правління, був убитий легіонерами.

Воцаріння Юліана[ред. | ред. код]

Легіонери вирішили обрати імператором того, хто заплатить їм більше. Тесть Пертінакса — Сульпіціан запропонував кожному солдату по 20000 сестерціїв. Звістку про вибори імператора почув сенатор Дідій Юліан, вирішивши випробувати долю, запропонувавши солдатам по 25000 сестерціїв. Ця ціна не була перекрита, і в такий спосіб престол був вперше куплений за гроші. Під час правління Юліан не відзначився нічим особливим. Через те, що він не зміг розплатитися з легіонерами, на 66-й день правління він був заарештований у власному палаці. Імператор запропонував кожному по 30 000 сестерціїв, але у відповідь був убитий.

Громадянська війна[ред. | ред. код]

Вже за правління Юліана імператором себе проголосив Септимій Север. Однак на сході проти нього виступив Песценній Нігер. Своє прізвисько він отримав від свого суперника Клодія Альбіна. Нігер мав сильну підтримку в Сирії та Єгипті, але був розгромлений і убитий при спробі втечі в Парфію. Цим скористався Клодій Альбін, спочатку виступаючи в союзі з Севером, зрадив його і в 196 р. за підтримки британських легіонів був проголошений Августом і в лютому 197 р. в битві з Севером був розгромлений і убитий. Після цього порядок в імперії був відновлений.

Посилання[ред. | ред. код]