Річард Морґан

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Річард Морґан
англ. Richard K. Morgan
Народився 24 вересня 1965(1965-09-24)[1][2][…] (58 років)
Лондон, Велика Британія[3]
Країна  Велика Британія[4][5]
Діяльність письменник, сценарист, прозаїк-романіст, письменник наукової фантастики
Alma mater Куїнз-колледжd
Заклад Університет Стратклайдаd
Роки активності 2002 — тепер. час
Жанр наукова фантастика і фентезі
Нагороди
Сайт: richardkmorgan.com

CMNS: Річард Морґан у Вікісховищі

Річард Морґан (англ. Richard K. Morgan; нар. 1965, у США знаний як Річард К. Морґан) – британський письменник у жанрах наукової фантастики та фентезі.

Події у книгах Морґана, як правило, розгортаються у пост-екстропіанському антиутопічному світі. У виносці з однієї з і своїх книг Морґан говорить:

Суспільство, завжди було і буде структурою з експлуатації та гноблення більшості за допомогою систем політичної сили, що диктується елітою, підсиленою бандитами, одягненими у форму чи ні, та де навмисно підтримується невігластво та дурість переважної більшості пригніченої системою.

Біографія[ред. | ред. код]

Народився у Лондоні та виріс у селі Хетерсетт недалеко від Норвіча. Морґан вивчав історію у Куїнз-коледжі, Кембридж. Після закінчення коледжу він став вчителем англійської мови, щоб мати змогу подорожувати по світу. Після 14 років  роботи в університеті Стратклайд він опублікував перший роман і став письменником.

Літературна кар'єра[ред. | ред. код]

У 2002 році був опублікований перший роман Морґана —   «Видозмінений вуглець». Він поєднує в собі елементи кіберпанку та грубої детективної літератури у головній ролі із антигероєм Такеші Ковачем. Права на екранізацію книги було продано за $1,000,000 продюсеру фільму Джоелу Сілверу, що дозволило Морґану повністю зосередитись на письменництві. 2003 року американське видання роману отримало премію Філіпа К. Діка.

У 2003 було видано продовження «Видозміненого вуглецю» — «Зламані Ангели», знов у головній ролі з Такеші Ковачем.

Ринкові сили, перший роман Морґана не про Ковача, де події розгортаються у не надто віддаленому майбутньому. Спочатку книга була написана як коротка історія та як сценарій (обидві не опубліковані). Після успіху перших двох книг, вона також вийшла у вигляді роману та фільму.

Третій роман Морґана про Такеші Ковача, який він подав як  фінал історії, Розбурхані фурії, вийшов у Великій Британії в березні 2005 року і в США у вересні 2005 року.

Морґан також написав дві мінісерії коміксів по 6 випусків для Marvel Comics у серії Marvel Knights. Його перша історія, «Чорна Вдова: Повернення» публікувалася щомісячно у 2004 році, а продовження «Black Widow: The Things They Say About Her»  у 2005 році. Обидві серії доступні як колекційні видання. За даними офіційного сайту Морґана, серії були «артефактами обмеженого випуску» і навряд чи вийде продовження.

Чорний чоловік вийшов у травні 2007 року у Великій Британії і в червні 2007 року в США (як тринадцять або Th1rte3n). За словами автора, книга розповідає про обмеження фізичного тіла і про те, що ви замкнені у тілі і не можете нічого з цим зробити. Про це він не написав у всесвіті Такеші Ковача, тому що Ковач і люди як він могли уникнути смерті просто перейшовши у нове тіло. Роман у 2008 році отримав премію Артура Кларка.

Морґан також написав фентезійну трилогію з головним героєм геєм, «Земля Для Героїв», перший том якої має назву The Steel Remains і був опублікований у серпні 2008 року у Великій Британії[6] та 20 січня 2009 року в США.[7] Другий том під назвою The Cold Commands був опублікований у 2011 році, а третя книга серії, The Dark Defiles була опублікована 17 серпня 2014 року.[8]

Liber Primus Games, що розробила Нарборион: Сага [Архівовано 19 грудня 2021 у Wayback Machine.] заснована на трилогії автора «Земля Для Героїв». Перша гра була видана [Архівовано 19 грудня 2019 у Wayback Machine.] для Android, Apple і Amazon Kindle Fire 4 листопада 2015 року.

Крім того, Морґан працював із компаніями Electronic Arts та Crytek у якості провідного письменника для їх гри Crysis 2. 2008 року він співпрацював як письменник із Starbreeze для переосмислення гри Синдикат.[9]

Бібліографія[ред. | ред. код]

Романи про Такеші Ковача[ред. | ред. код]

Земля Для Героїв[ред. | ред. код]

Інші романи[ред. | ред. код]

Графічні романи[ред. | ред. код]

Відеоігри[ред. | ред. код]

Переклади українською[ред. | ред. код]

Екранізації[ред. | ред. код]

Список літератури[ред. | ред. код]

  1. Internet Speculative Fiction Database — 1995.
  2. а б NooSFere — 1999.
  3. http://www.technovelgy.com/ct/AuthorTotalAlphaList.asp?AuNum=58
  4. http://www.nytimes.com/2005/05/01/weekinreview/01fount.html
  5. http://www.smh.com.au/entertainment/books/interview-richard-morgan-20111013-1llnp.html
  6. The Steel Remains. Richard Morgan's website. Архів оригіналу за 17 вересня 2011. Процитовано 5 лютого 2018.
  7. The Steel Remains (Hardcover). Amazon.com. Архів оригіналу за 19 липня 2019. Процитовано 5 лютого 2018.
  8. Richard K Morgan - The Dark Defiles early cover art revealed. Gollancz Limited. Архів оригіналу за 24 грудня 2012. Процитовано 5 лютого 2018.
  9. Michael Plant (22 березня 2012). Interview: Richard Morgan on rebooting Syndicate. London: The Independent. Архів оригіналу за 1 грудня 2017. Процитовано 5 лютого 2018.

Зовнішні посилання[ред. | ред. код]