Сили стабілізації (НАТО)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з СФОР)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Сили стабілізації
Французькі, нідерландські та американські військові спостерігають за тим, як італійська почесна варта піднімає прапор СФОР в Сараєво 20 грудня 1996 року
На службі з 12 грудня 1996 по грудень 2004
Країна ООН
Належність НАТО
Роль Миротворчі сили ООН
Вебсайт nato.int/sfor/

Медіафайли на Вікісховищі
Нарукавна емблема сил СФОР

Сили стабілізації, СФОР (Stabilization Force, SFOR) — сили НАТО з підтримки миру в Боснії і Герцеговині.

Сили стабілізації діяли в рамках Глави VII Статуту ООН, а їхні повноваження витікали з резолюції РБ ООН № 1088 від 12 грудня 1996 року. Як і у випадку з Силами втілення (ІФОР), мова йшла про операцію з запровадження миру, хоча частіше її називали операцією з підтримки миру.

Мета СФОР[ред. | ред. код]

Основна мета сил СФОР полягала в утворенні безпечних умов для цивільного та політичного відновлення країни. Зокрема, контингент СФОР відповідав за стримування та попередження нових бойових дій, утворення сприятливих умов для подальшого розвитку мирного процесу, а також надання підтримки цивільним організаціям, які беруть участь у цьому процесі, вибірково та з урахуванням наявних сил і засобів.

Миротворча діяльність[ред. | ред. код]

Сили СФОР здійснювали регулярне патрулювання території Боснії і Герцеговини з метою гарантування умов безпеки. Багатонаціональні спеціалізовані підрозділи були розгорнуті для ліквідації заворушень.

Сили СФОР також здійснювали збір і знешкодження незареєстрованої зброї та боєприпасів серед цивільного населення з метою покращання загальних умов безпеки для населення та зміцнення довіри до мирного процесу. Тільки в 2003 році силами СФОР було знешкоджено понад 11 тис. одиниць зброї та 45 тис. гранат.

Поряд з іншими організаціями сили СФОР брали участь у процесі розмінування в Боснії і Герцеговині. Контингент НАТО також здійснив декілька операцій з ліквідації мін і надав сприяння в утворенні навчальних центрів з розмінування у таких містах, як Баня-Лука, Мостар і Травник. Сили СФОР також надали допомогу під час створення центру підготовки пошукових собак у м. Бихач.

Крім цього, багатонаціональні спеціалізовані підрозділи у складі СФОР надавали підтримку Поліційній місії Європейського Союзу, яка відповідала за надання владі Боснії допомоги в підготовці місцевих поліційних сил у відповідності до найсуворіших європейських і міжнародних вимог. Місія ЄС відстежувала та здійснювала перевірки керівного та оперативного потенціалу боснійських поліційних формувань, а також наглядала за їхньою діяльністю.

Учасники[ред. | ред. код]

СФОР працювало під кодовими назвами Операція Joint Guard (21 грудня 1996 — 19 червня 1998) і Операція Joint Forge (20 червня 1998 — 2 грудня 2004). Країни НАТО, що забезпечували військами:

Бельгія Бельгія
Болгарія Болгарія (член з березня 2004)
Велика Британія Велика Британія
Греція Греція
Данія Данія
Естонія Естонія (член з березня 2004)
Ісландія Ісландія
Іспанія Іспанія
Італія Італія
Канада Канада
Латвія Латвія (член з березня 2004)
Литва Литва (член з березня 2004)
Люксембург Люксембург
Нідерланди Нідерланди
Німеччина Німеччина
Норвегія Норвегія
Польща Польща (член з 1999)
Португалія Португалія
Румунія Румунія (член з березня 2004)
Словаччина Словаччина (член з березня 2004)
Словенія Словенія (член з березня 2004)
США США
Туреччина Туреччина
Угорщина Угорщина (член з 1999)
Франція Франція
Чехія Чехія (член з 1999)

Країни не члени НАТО, що забезпечували військами:

Албанія Албанія (член НАТО з 2009)
Австралія Австралія
Австрія Австрія
Аргентина Аргентина
Єгипет Єгипет
Ірландія Ірландія
Малайзія Малайзія
Марокко Марокко
Нова Зеландія Нова Зеландія
Росія Росія
Україна Україна
Фінляндія Фінляндія
Швеція Швеція

Див. також[ред. | ред. код]