Сабіна Монауні

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Сабіна Монауні
нім. Sabine Monauni
Народився 10 квітня 1974(1974-04-10) (49 років)
Країна  Ліхтенштейн
Діяльність дипломат
Посада Deputy Prime Minister of Liechtensteind[1]
Партія Прогресивна громадянська партія Ліхтенштейну

Сабіна Монауні (нар. 10 квітня 1974 року) — ліхтенштейнська політикиня, дипломатка, віцепрем'єр-міністерка Ліхтенштейну та міністерка внутрішніх справ, економіки й навколишнього середовища в уряді Даніеля Ріша з 2021 року, посолка Князівства Ліхтенштейн у Європейському Союзі у 2016—2021 роках[2].

Життєпис[ред. | ред. код]

Виросла в Ліхтенштейні в Шаані та Шелленберзі, а потім відвідувала середню школу у Вадуці, де отримала атестат про середню освіту[2]. Потім вивчала право в Санкт-Галлені, Швейцарія (ступінь бакалавра), а після закінчення навчання закінчила аспірантуру з європейського права у Брюгге, Бельгія[2]. У 2001—2016 роках обіймала різні посади в державній адміністрації, наприклад, у відділі закордонних справ і ЄЕЗ. У 2016 році вона стала посолкою Ліхтенштейну в Європейському Союзі та Бельгії[2].

У серпні 2020 року Прогресивна громадянська партія оголосила, що Сабіна Монауні буде кандидаткою на пост прем'єр-міністра[3]. Це був перший випадок в історії герцогства, коли жінку було висунуто боротися за цю посаду[3][4]. Парламентські вибори виграв Патріотичний союз (різниця між ВУ та ФБП становила менш як 0,01 % голосів)[4], через що Сабіна стала не прем'єр-міністеркою, а віцепрем'єркою, і, крім того, вона отримала три міністерства в уряді Даніеля Ріша: внутрішніх справ, економіки та навколишнього середовища[2].

Особисте життя[ред. | ред. код]

Сабіна Монауні одружена, має двох синів і живе в Шелленберзі з родиною[2].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Regierung des Fürstentums Liechtenstein
  2. а б в г д е Regierungschef-Stellvertreterin Sabine Monauni. Архів оригіналу за 21 травня 2023. Процитовано 10 травня 2023. 
  3. а б Sabine Monauni als FBP-Spitzenkandidatin nominiert - Liechtenstein - Liechtensteiner Volksblatt, die Tageszeitung für Liechtenstein (de-DE). 
  4. а б Sabine Monauni could become the first woman to rule Liechtenstein - rts.ch (амер.). 7 лютого 2021.