Савеловський напрямок Московської залізниці

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Савеловський напрямок МЗ)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Савеловський напрямок Московської залізниці
Логотип
Зображення
Офіційна назва англ. Savyolovskoye line
Країна  Росія
Адміністративна одиниця Московська область
Москва
Оператор Московська залізниця
Ширина колії російська колія
Початкова чи кінцева точка Москва-Бутирська і Савелово
Дорожня карта
Маршрутна карта Шаблон:Москва — Савелово
Тип електрифікації 3 кВ постійного струмуd
CMNS: Савеловський напрямок Московської залізниці у Вікісховищі

Савеловський напрямок Московської залізниці — залізнична лінія на північ від Москви. Обсяг приміських перевезень у напрямку становить понад 103 тисяч пасажирів на добу (2012).

Лінія, в основному, використовується приміськими електропоїздами, Аероекспрес в Шереметьєво, регіональними експресами в Дубну, Дмитров і Лобню. Для них основний пасажирський термінал в Москві — Савеловський вокзал. Єдиний поїзд далекого прямування (на Рибінськ, причіпні вагони на Углич, Весьєгонськ, Пестово) відправляється з Білоруського вокзалу. Раніше також ходив потяг до Санкт-Петербурга по об'їзній колії через станцію Сонково.

Напрямок включає:

Від платформи Трудова уздовж лінії прямує траса каналу імені Москви.

Історія[ред. | ред. код]

Будівництво залізниці від Москви на Савелово розпочато наприкінці XIX століття за ініціативи Сави Мамонтова, акціонера і директора товариства Московсько-Ярославської залізниці і відомого мецената. Лінія відкрита в грудні 1900 на ділянці Бескудниково — Савелово і спочатку мало сполучення з Московсько-Ярославською залізницею через Бескудниківську залізницю. Ділянка Москва-Бескудниково була відкрита в березні 1902 (затримка пов'язана з вибором місця будівництва вокзалу). Гілка Вербилки — Велика Волга відкрита на початку 1930-х, розібрана під час війни, відновлена ​​в 1950-х і продовжена до Дубни в 1969.

Ділянка Лосиноострівська-Інститут Колії (нині не існуючий) було електрифіковано в 1945, Москва-Ікша — в 1954, Бескудниково-Інститут Колії (нині не існуючий) — в 1955, Ікша-Дмитров — в 1956, Дмитров-Каналстрой — в 1961, Каналстрой-Вербилки-Дубна — в 1970. Вербилки-Савелово — в 1978. На всіх ділянках постійний струм, напруга 3 кВ.

На 2013 рік Савеловський напрямок двоколійний на ділянці від Москви до Дмитрова, далі одноколійний від Дмитрова до Дубни і до Савелово.

20 грудня 2013 року на засіданні Координаційної ради з розвитку транспортної мережі Москви і Московської області прийнято рішення про розвиток Савеловського напрямку, будівництво до 2017 року третьої і четвертої головної колії, нової лінії примикання до споруджуваного Північного терміналу аеропорту Шереметьєво.

Адміністрація[ред. | ред. код]

Адміністративно Савеловський напрямок є Московсько-Савеловською дистанцією шляху і входить до складу Московсько-Смоленського регіону МЗ. Управління дистанції знаходиться на станції Москва-Бутирська за адресою: Савеловська лінія, 23.

У минулому лінія входила до складу Московсько-Ярославсько-Архангельської залізниці (1900—1906), Північних залізниць (1907—1936), Ярославської залізниці (1936—1953), Північної залізниці (1953—1959). У складі Московської залізниці з 1959.

Сучасний розвиток[ред. | ред. код]

Побудована лінія від платформи Шереметьєвська до аеропорту Шереметьєво. Вона призначена для руху Аероекспрес, хоча в 2010 році щодобово по лінії було пущено дві пари звичайних електропоїздів, згодом скасованих. Регулярний рух Аероекспрес розпочався в червні 2008 року, здійснюється з Білоруського вокзалу без проміжних зупинок.

Пасажирські платформи[ред. | ред. код]

На всій лінії високі платформи. Турнікетами (АСОКУПЕ) для проходу пасажирів обладнані тільки Савеловський вокзал, платформа Тимірязєвська, станція Бескудниково (з липня 2014 роки), Лобня (тільки платформа для Аероекспрес) і Дмитров. У січні 2016 року почалися роботи з будівництва турнікетів на платформах Долгопрудна і Ліанозово. Таблички з назвами станцій пофарбовані у помаранчевий і темно-червоний кольори (раніше — в синій і помаранчевий).

Напрямок активно модернізується. У 1994 пройшла реконструкція колійного господарства на станціях Марк і Лобня. Після запуску в 2008 році Аероекспрес «Савеловський вокзал — Термінал Шереметьєво» (пізніше маршрут став починатися від Білоруського вокзалу) була реконструйована платформа Шереметьєвська в обох напрямках.

Повністю реконструйовано 4-а платформа Москва-Бутирська, платформи Каналстрой, Депо, Морозко, в 2012 році закінчено реконструкцію платформи Депо[1] в 2013-му — платформи Долгопрудна, Дегуніно. У 2014 році — станція Бескудниково з будівництвом міні-вокзалу та турнікетного павільйону, платформа ЛуговаМоскву), станція Ікша. У 2015 — платформа Окружна, платформа Лугова (в область), станція Яхрома. У 2009 році розпочато і до 2010 року закінчено будівництво другої пасажирської платформи на третій колії станції Вербилки.

Реконструйовано станції Дубна та Велика Волга у місті Дубна.

Примітки[ред. | ред. код]