Савенко Василь Борисович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Савенко Василь Борисович
Основна інформація
Дата народження 26 листопада 1949(1949-11-26) (74 роки)
Місце народження Троїцьке, Одеська область, Українська РСР, СРСР
Професії оперний співак
Освіта Московська державна консерваторія імені Петра Чайковського
Співацький голос баритон
Інструменти вокал[d]

Василь Борисович Савенко (нар. 1949 р., с. Троїцьке, Любашівський район, Одеська область Українська РСР) — український оперний і камерний співак, бас — баритон.

Життєпис[ред. | ред. код]

Василь Савенко народився 1949 року на Одещині. Навчання вокалу розпочав в Одеській консерваторії імені А. В. Нежданової. Продовжив навчання в Московській консерваторії імені П. І. Чайковського по класу вокалу у соліста Большого театру, народного артиста РРФСР Олексія Большакова, яку закінчив в 1978 році.

Потім девять років працював в Дніпропетровському театрі опери та балету, виконував провідні партії баритональний репертуару. У 1981 році став лауреатом Українського конкурсу вокалістів імені М. В. Лисенка у Харкові.

У 1982 — 1983 роках стажувався у Великому театрі під керівництвом народного артиста СРСР Павла Лисиціан. З 1987 року Василь Савенко працював у творчій майстерні соліста Большого театру, народного артиста Росії, лауреата Державної премії Михайла Кисельова. У 1989 році став лауреатом Московського фестивалю-конкурсу вокалістів, присвяченого 150-річчю М. П. Мусоргського. З 1992 року Василь Савенко працює за контрактом у Великій Британії.

Репертуар і творчі контакти[ред. | ред. код]

Василь Савенко активно пропагує українську та російську камерну музику, а також музику сучасних українських і російських композиторів на Заході, в Україні та Росії.

Учасник міжнародних музичних фестивалів, в тому числі «Метнер-фестивалю» в Москві, Єкатеринбурзі та Володимирі в 2007 році.

В репертуарі Василя Савенка як баритонові так і басові оперні партії українських та іноземних композиторів, а також камерна музика Сергія Рахманінова, Миколи Метнера, Модеста Мусоргського, Миколи Римського-Корсакова, Сергія Танєєва, Едісона Денисова, Рейнгольда Глієра, Юрія Каспарова, Вадима Кульова тощо. Два романси Бориса Лятошинського були виконані співаком уперше.

28 листопада 1995 року в Москві на музичному фестивалі «Московська осінь» заспівав прем'єру моноопери Ю. С. Каспарова — «Nevermore» (1991) для баритона і 17 виконавців-інструменталістів:

«Каспаров знайшов чудового виконавця: баритон Василь Савенко виконав партію красиво, самозабутньо і темпераментно»[1].

Василь Савенко виступає в творчій співдружності з такими музикантами, як Борис Березовський, Олександр Блок, Валерій Гергієв, Геннадій Рождественський тощо.

Про постановку і виконання Оперою Челсі (Queen Elizabeth Hall, Лондон, 2002) двох опер С. В. Рахманінова «Скупий лицар» (В. Савенко в ролі Барона) і «Франческа да Ріміні» (В. Савенко в ролі Ланчотто) під керуванням Нееме Ярви англійський рецензент повідомляв:

«В операх був підібраний дуже сильний склад виконавців, хоча головну заслугу слід віддати Василю Савенку, який проявив майстерність як в аріозо „Скупого лицаря“, так і в риториці „Франчески да Ріміні“, виконуючи всі свої партії з ясним і виразним нюансуванням»[2].

Дискографія[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

  1. Поспелов П. Юрий Каспаров: Тоника музыкальной жизни [Архівовано 2009-05-10 у Wayback Machine.] // Музыка из бывшего СССР. — Москва, 1996.
  2. Whitehouse R. Chelsea Opera Rachmaninov Double Bill [Архівовано 2009-05-10 у Wayback Machine.] // Classicalsource.com (англ.)

Посилання[ред. | ред. код]