Саву (народ)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Саву
Група шляхетних саву
(архівне фото)
Кількість 175 тис. (2010)[1]
Ареал Індонезія Індонезія: провінція Східна Південно-Східна Нуса
Раса південні монголоїди
Близькі до: сумбанці, енде, мангараї
Мова саву, індонезійська
Релігія християнство, традиційні вірування
Мапа розташування островів Саву.

Са́ву (сабу, гаву, індонез. Suku Sabu) — народ в Індонезії, на островах Саву, що входять до числа Малих Зондських островів.

Розселення[ред. | ред. код]

Острови Саву розташовані між островами Сумба на заході та Тимор на сході. Більшість саву живе на головному острові архіпелагу, що також називається Саву, решта на сусідньому невеличкому острові Райджуа, в районах Вайнґапу і Мелоло на узбережжі острова Сумба та в місті Купанг на острові Тимор.

Острови Саву є частиною провінції Східна Південно-Східна Нуса, утворюючи в її складі окремий округ Сабу-Райджуа (індонез. Kabupaten Sabu Raijua).

Чисельність[ред. | ред. код]

У межах провінції Східна Південно-Східна Нуса саву в 2010 році налічували 172 916 осіб (3,70 % населення провінції)[1]. Офіційна статистика Індонезії зараховує їх до числа народів Східної Південно-Східної Нуси. Разом 2010 року їх чисельність в межах провінції становила 3 793 242 особи, а по всій Індонезії — 4 184 923 особи[1].

За оцінкою 1997 року саву налічували 110 тис. осіб, з них близько 30 тис. осіб за межами островів Саву[2].

Мова[ред. | ред. код]

Говорять мовою саву (гаву), що належать до сумба-флореської групи центрально-східної гілки малайсько-полінезійських мов і поділяється на 5 територіальних діалектів: себа (геба), тиму (диму), ліае, месара (мегара), райджуа[2]. Поширена також індонезійська мова.

Релігія[ред. | ред. код]

Віруючі саву — християни (протестанти), частина зберігає традиційні вірування. Масове навернення на християнство розпочалось лише в 1970-ті роки, до того всі саву сповідували традиційну релігію Джингі Тіу, яка лежить в основі соціальної організації саву.

Формально Джингі Тіу вважається гілкою індуїзму, але це пов'язано з тим, що ця релігія є однією з п'яти офіційно визнаних в Індонезії .

Ритуали Джингі Тіу покликані з'єднувати людей з їх предками, а через них звертатись до бога. Саву звертаються до них з проханням благополуччя, дощу, гарного врожаю, народження дітей, дитинчат тварин. При цьому читають священні тексти й залишають жертви на хатніх стовпах або на певних каменях.

Кожна з традиційних областей острова має (або мала в минулому) свою раду священиків традиційної релігії, яка називається моне-ама, а також власний ритуальний календар.

Історія[ред. | ред. код]

У доколоніальні часи на Саву існувало принаймні шість незалежних князівства: Териву, Ліае, Диму, Менія, Себа і Месара. Особливість їх устрою полягала в тому, що князівства були побудовані на релігійних засадах. Першість серед них належала Териву, головному й найшанованішому релігійному центру острова. У XVI ст. Териву втратило політичну самостійність, але зберігало першість у релігійних справах. У XIX ст. Менія увійшла до складу Себа, лишилося 4 князівства.

Португальська та голландська колоніальна присутність майже оминула архіпелаг Саву. 1756 року Голландська Ост-Індійська компанія підписала офіційні угоди з правителями савуанських князівств, але присутність на острові голландців була мінімальною. Натомість місцеві жителі наймалися на службу в колоніальних військах. У XVIII—XIX ст. на базі військових гарнізонів виникають поселення саву на островах Тимор, Флорес і Сумба.

На початку XX ст. Себа отримала перевагу над рештою князівств, її правитель став називатися раджею, а правителі інших князівств стали його намісниками з титулом фетор.

Господарство[ред. | ред. код]

Основне традиційне заняття саву — землеробство, в окремих районах поливне. Вирощують рис, сорго, кукурудзу, просо, бульби, бобові. Залиті водою поля декілька разів розпушують, переганяючи ними буйволів.

Саву збирають сік лонтарової пальми (Borassus flabellifer), роблять з нього солодкий сироп та вино.

Розводять буйволів, коней, кіз, птицю, у тому числі бійцівських півнів. На узбережжі поширене рибальство.

Розвинені ткацтво, плетіння.

Суспільство[ред. | ред. код]

Суспільство саву є білінійним. З одного боку, існують локалізовані патрилінійні роди (уду) та їх лініджі (керого), з іншого суспільство поділяється на дві матрилінійні половини (губі), які розпадаються на підгрупи (віні). Чоловік може взяти собі за дружину жінку, яка належить до того ж віні або хоча б губі, що і його мати. Тому саву багато уваги приділяють генеалогії людини. Рівень генеалогічних знань на Саву є досить унікальним і утворює основу соціальних і колективних спогадів та основи усної історії.

Сім'я нуклеарна, шлюб моногамний. Подружжя живе в сім'ї чоловіка, але до виплати викупу має проживати в сім'ї дружини.

Земля, як правило, належить роду (уду) або лініджу (керого).

Поселення[ред. | ред. код]

Села саву мають купчасте планування, зовні оточені кам'яними стінами. По центру розташовується майдан з храмом та кам'яними святинями. Нові села мають лінійне планування.

Хати мають каркасно-стовпову конструкцію, прямокутні в плані, з двосхилим дахом. У період польових робіт ставлять тимчасові хижі прямо в полі.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в Aris Ananta, Evi Nurvidya Arifin, M. Sairi Hasbullah, Nur Budi Handayani, Agus Pramono. Demography of Indonesia's Ethnicity. Institute of Southeast Asian Studies, 2015. ISBN 978-981-4519-87-8 (англ.)
  2. а б Simons, Gary F. and Charles D. Fennig (eds.). 2018. Ethnologue: Languages of the World (вид. 21). Dallas, Texas: SIL International. Online version: Hawu. A language of Indonesia, архів оригіналу: (англ.)

Джерела[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]