Садовські поселення

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Садовські поселення — комплекс археологічних поселень: селище ранньо-мокшанської (7-8 сторіччя) й буртаської (10-13 сторіччя) діб й два буртаські городища, що розташовані у сільця Садовки Городищенського району на правому березі річки Ішімка. Поселення були зруйновані (ймовірно спалені) у 13 сторіччі монголо-татарської навалою.

Відкриті в 1960-х роках М. Р. Полєсських.

Садовське городище-1[ред. | ред. код]

Городище обстежено А. Х. Халиковим.

Городище розташоване на західній околиці сільця Садовки, на мисі річки; відгороджено від поля двома рядами валів з ровами.

На городищі зібраний гончарний посуд 11-13 сторіч.

Садовське городище-2[ред. | ред. код]

Городище обстежено Г. Н. Белорибкіним.

Городище розташоване за 0,7 км на південний схід від Садовського городища-1 на мисі; відгороджене від поля трьома рядами валів з ровами.

Культурний шар містить фрагменти ліпного та гончарного посуду 10-13 сторіч. Виявлено залишки посуду, їжі, зброю та прикраси; спалені конструкції господарських та оборонних споруд.

Садовське селище[ред. | ред. код]

Обстежено В. В. Ставицьким, А. В. Растороповим.

Селище розташоване на схід від Садовського городища-2, на протилежному боці яру.

У культурному шарі виявлено ліпний посуд мокші-мордви 7-8 сторіччя й гончарний посуд доби Буртаського князівства 10-13 сторіч та залишки споруд.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Белорыбкин Г. Н.. Садовские поселения / Пензенская энциклопедия. М.: Научное издательство «Большая Российская энциклопедия», 2001