Сайгак (позашляховик)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

«Сайгак» — назва оголошеної міністерством оборони України в березні 2021 року дослідно-конструкторської роботи з вибору нового багатоцільового автомобіля на заміну УАЗ-469 та УАЗ-452.

Історія[ред. | ред. код]

1 березня 2021 року міністерство оборони України оголосило конкурс на розроблення багатоцільового автомобіля, що замінить радянські УАЗи. Для цього було відкрито дослідно-конструкторську роботу (ДКР) «Сайгак», яку мають здійснити у першій половині 2021 року за кошти виконавців[1].

За інформацією Міноборони 18 березня 2021 року в установчій нараді, щодо відкриття ДКР, братимуть участь шість компаній та організацій:[1][2]

  • Товариство з обмеженою відповідальністю «Протект Інжиніринг» — раніше пропонувала автомобілі відомі як Богдан-2251, Богдан-2351, Богдан-КМ-450, Богдан-3351 та Богдан-3355[3].
  • Товариство з обмеженою відповідальністю «ВІДІ ЮНІКОМЕРС»
  • Товариство з обмеженою відповідальністю «Українська бронетехніка» (виробник «Варта» та «Новатор»)
  • Товариство з обмеженою відповідальністю, «Конструкторсько-виробниче підприємство „СИНЕРГІЯ“»
  • Відкрите акціонерне товариство «УКРАВТОБУСПРОМ» (розробник вітчизняних автобусів для різних торгових марок)
  • Міжнародний аналітичний центр права «НГО МАЦП»

Очікується, що до 1 липня учасники виконають наданий їм перелік умов та повідомлять про це Департамент військово-технічної політики, розвитку озброєння та військової техніки Міністерства оборони[3].

В середині травня 2021 року виданню «Defense Express» стало відомо, що в рамках ДКР «Сайгак» було розроблено тактико-технічне завдання для заміни УАЗ-ів. Зокрема відомо, що новий легковий автомобіль підвищеної прохідності має бути придатний для забезпечення службової діяльності осіб командного складу; перевезення особового складу та вантажів; буксирування причепів; створення спеціалізованих та спеціальних машин; виконувати функції за призначенням у зонах помірного клімату у будь-яку пору року при експлуатації у гірській, лісовий та степовій місцевостях, по всіх видах доріг і бездоріжжю[4].

Основними перевагами автомобіля «Сайгак» над УАЗ має стати використання сучасної дизельної силової установки, впровадження сучасного повного приводу, використання сучасних захищених колісних рушіїв, збільшений ресурс до капітального ремонту, значніші гарантійні зобов'язання[4].

Учасники конкурсу мають доопрацювати свої автомобілі та представити їх на випробування до 1 вересня 2021 року[5].

Після ознайомлення з тактико-технічним завданням дослідно-конструкторські роботи по темі легкового автомобіля підвищеної прохідності для Збройних сил України погодилися продовжити п'ять приватних компаній:[6]

  • ТОВ «ВІДІЮНІКОМЕРС» (Підрозділ мережі автосалонів, який створює спецмашини на базі іноземних зразків);
  • ТОВ «ПРОТЕКТІНЖИЮРИНГ» (Компанія, що пропонує до реалізації в тому числі військову продукцію корпорації «Богдан»);
  • ТОВ «Українська бронетехніка» (розробник та виробник авто сімейства «Варта» і «Новатор»);
  • ТОВ «Конструкторсько-виробниче підприємство „СИНЕРГІЯ“» (компанія створена в 2020 колишнім керівником «Української бронетехніки» Олександром Кузьмою, на сайті якої є проекти БТР, авто, баггі та інших колісних платформ);
  • ВАТ «УКРАВТОБУСПРОМ» (Компанія зі Львова, яка дотепер займалася проектуванням міських та приміських автобусів).

Міжнародний аналітичний центр права «НГО МАЦП» відмовився від подальшої участі в цьому проєкті.

Станом на листопад 2021 року Міністерство оборони не розробило технічного завдання відповідно до якого, учасники тендеру мали б розробити дослідні зразки[7]

Пропозиції[ред. | ред. код]

«Українська бронетехніка» першою представила свій прототип для армійського конкурсу ДКР «Сайгак». Це автомобіль на базі серійного шасі Toyota Hilux, доопрацьований під вимоги Міноборони. Даний варіант був створений спільно з чеською компанією Glomex[8].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Шість компаній у конкурсі на заміну УАЗ – що про них відомо?. Ukrainian Military Pages. 16 березня 2021.
  2. Люксіков Михайло (16 березня 2021). У Міноборони оприлюднили компанії-претендентів на заміну УАЗів. Український мілітарний портал.
  3. а б «Богдани» беруть участь у конкурсі на заміну УАЗів. Ukrainian Military Pages. 23 березня 2021.
  4. а б Міноборони визначило вимоги до автівки, що замінить УАЗ. Ukrainian Military Pages. 16 травня 2021.
  5. Олег Катков (31 травня 2021). Став відомий строк завершення робіт над позашляховиком "Сайгак" - заміни УАЗ для ЗСУ. Defense Express.
  6. Олександр Аргат (2 червня 2021). Новий джип для української армії: розробку продовжать п’ять приватних компаній. Український мілітарний портал.
  7. ДКР "Сайгак": про "джип" для ЗСУ з В. Бельбасом (Мілітарний подкаст, епізод 5, сезон 2). Мілітарний. Процитовано 19 листопада 2021.
  8. «Українська бронетехніка» пропонує Toyota Hilux на заміну УАЗів в українській армії. Ukrainian Military Pages. 30 серпня 2021.