Саксен-Айзенах

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Саксен-Ейзенах)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Герцогство Саксен-Айзенах
Herzogtum Sachsen-Eisenach
1596 – 1809
Прапор Герб
Прапор Герб
межі Саксен-Ейзенаха на мапі Тюрингії у 1672 році.


Столиця Айзенах
Мова(и) німецька
Форма правління монархія
Династія Ернестинська лінія Веттінів
герцог
 - 1596-1638 Йоганн Ернст Саксен-Айзенахський
великий герцог
 - 1758-1809 Карл Август

Герцогство Саксен-Айзенах (нім. Herzogtum Sachsen-Eisenach) — німецьке герцогство, що існувало на території Тюрингії в 15961638, 16401644 і 16721809 роках. Столицею герцогства був Айзенах.

Історія[ред. | ред. код]

Перше герцогство[ред. | ред. код]

Вперше герцогство Саксен-Айзенах було утворено в 1596 році після смерті герцога Саксен-Кобург-Айзенахського Йоганна-Фрідріха II для його молодшого сина Йоганна-Ернста.

У 1633 році умер бездітний герцог Саксен-Кобургський Йоганн-Казимир, і Йоганн-Ернст успадкував також і його володіння. Однак через п'ять років, в 1638 році, помер і сам Йоганн-Ернст, не залишивши прямих спадкоємців. Його спадок, герцогства Саксен-Кобург і Саксен-Айзенах поділили між собою герцог Саксен-Веймара Вільгельм і герцог Саксен-Альтенбурга (останнє відокремилося від Веймара в 1603 році) Йоганн Філіп.

Друге герцогство[ред. | ред. код]

Вільгельм, що успадкував більшу частину володінь Саксен-Кобурга і Саксен-Айзенаха вже в 1640 році змушений поділити володіння між своїми молодшими братами Альбрехтом і Ернстом, яким відповідно дісталися відтворені Саксен-Айзенах і Саксен-Гота. Однак через чотири роки Альбрехт помер і його герцогство брати поділили між собою, причому більша частина знову дісталася старшому братові.

Третє герцогство[ред. | ред. код]

Саксен-Айзенах залишався частиною герцогства Саксен-Веймар ще близько 20 років, поки не помер герцог Вільгельм Саксен-Веймарський. Адольф Вільгельм, другий з чотирьох його синів отримав Айзенах.

Адольф Вільгельм мав п'ятьох синів, проте четверо померли незабаром після народження. В 1668 році він помер, і герцогом став його п'ятий син, що народився вже після смерті батька. Однак через два роки помер і він, і престол перейшов до брата Адольфа Вільгельма, Йогана Георга.

Нащадки Йоганна Георга управляли герцогством 69 років. В 1741 році помер останній чоловічий представник роду — герцог Саксен-Ейзенахський Вільгельм Генріх, після чого герцогство успадкував єдиний живий родич-чоловік, герцог Ернст Август I Саксен-Веймарський. Він сам і його наступники правили обома герцогствами, що були в особистій унії до 1809 року, коли Саксен-Веймар і Саксен-Айзенах були об'єднані в єдине герцогство Саксен-Веймар-Айзенах.

Правителі[ред. | ред. код]

Перше виникнення[ред. | ред. код]

Друге виникнення[ред. | ред. код]

Третє виникнення[ред. | ред. код]

В унії з Саксен-Веймаром

Посилання[ред. | ред. код]