Салданья (станція метро)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Координати: 38°44′06″ пн. ш. 9°08′42″ зх. д. / 38.73500° пн. ш. 9.14500° зх. д. / 38.73500; -9.14500

Saldanha
Загальні дані
Тип береговий
Глибина закладення мілкого закладення м
Кількість 2
Тип 2 бокові
Форма пряма
Дата відкриття 29 грудня 1959
Архітектор(и) Falcão e Cunha
Художник(и) Maria Keil
Виходи до [1]
Час відкриття 6:30
Час закриття 1:00
Мапа
Див. також: Салданья

Салд́анья (порт. Saldanha) — станція Лісабонського метрополітену. Є однією з перших одинадцяти станцій метро у Лісабоні, в Португалії. Знаходиться у центральній частині міста. Розташована на Жовтій лінії (або Соняшника), між станціями «Пікоаш» і «Кампу-Пекену». Станція берегового типу, мілкого закладення. Введена в експлуатацію 29 грудня 1959 року[2]. Розташована в першій зоні, вартість проїзду в межаї якої становить 0,75 євро[3]. Назва станції походить від місцевості Лісабона та назви площі, під якою вона локалізована — площа Герцога Салданьї (порт. Praça Duque de Saldanha).

Опис[ред. | ред. код]

За архітектурою станція є однією з найгарніших у Лісабонському метро[4]. Архітектор оригінального проєкту — Falcão e Cunha, художні роботи виконала — Maria Keil (першопочатковий вигляд станції). Станція зазнала декількох реконструкцій. Спочатку у 1977 році в рамках архітектурного проєкту того ж таки Falcão e Cunha, а також Sanchez Jorge було збудовано додатковий вестибюль і подовжено платформи станції, які змогли приймати по 6 вагонів у кожному напрямку. Пізніше у 1996 році було перебудовано північний вестибюль (архітектор Paulo Brito da Silva). І нарешті, у 1997 році черга дійшла і до південного вестибюля — архітектурний проєкт того ж таки Paulo Brito da Silva. Станція має два вестибюлі підземного типу (у південній та північній частинах), що мають чотири виходи на поверхню.

В даний час північний вестибюль закритий для пасажирів, оскільки на станції йде будівництво переседочного вузла в рамках з'єднання з Червоною лінією, відкриття якого заплановане у 2009 році[5]. На станції заставлено тактильне покриття.

Режим роботи[6][ред. | ред. код]

Відправлення першого поїзду відбувається з кінцевих станцій лінії:

Відправлення останнього поїзду відбувається з кінцевих станцій лінії:

Галерея зображень[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]