Самба Бойї Конко

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Самба Бойї Конко
Народився невідомо
Помер бл. 1772
Титул сатігі
Термін 1765—1772 роки
Попередник Сулейман Джаай
Наступник Сулейман Буубу
Конфесія іслам
Рід Даніанке
Батько Конко Буубу Мууса

Самба Бойї Конко (*д/н —бл. 1772) — сатігі (імператор) держави Фута-Торо в 17651772 роках.

Життєпис[ред. | ред. код]

Син сатігі Конко Буубу Мууси. Після смерті стрийка Сулейман Джаая під час військової кампанії уздовж Сенегалу військом оголошений новим правителем в обхід синів померлого сатігі.

Разом з тим частина знаті підтримала Суле Буубу, що зумів захопити столицю, де оголосив себе правителем. Самбо Бойї Конко спочатку отаборився на правому березі річки Сенегал. При цьому уклав нову угоду з Алі ульд Ахмедом, еміром Бракни, про допомогу. В подальшому зумів зайняти столицю.

Втім протягом свого панування мусив боротися проти Суле Буубу, що отримав підтримку від держави Ваало. Також свої права висунули інші родичи. У 1769 році повстав очільник торобе (клану мусульманського духівництва) Сулейман Баал, якого було оголошено альмамі (імамом). В результаті почалася боротьба і з ним. Фактично держава розпалася на декілька частин, була в значній мірі сплюндрована й послаблена. Цим скористався Мухаммад ульд Мухтар. емір Бракни, який втрутився на боці Самбо Бойї Конко. Але разом з тим плюндрував землі Фута-Торо, що були підвладні Суле Буубу.

1772 року Самбо Бойї Конко помер або загинув з невідомих обставин. Владу повністю перебрав Суле Буубу.

Джерела[ред. | ред. код]

  • David Robinson, Philip Curtin, James Johnson. A Tentative Chronology of Futa Toro from the Sixteenth through the Nineteenth Centuries. Cahiers d'Études africaines Année 1972. pp. 555—592
  • KANE, Oumar, Le Fuuta-Tooro: des satigi aux almaami (1512—1807), Tome II, Thèse d’État, Université de Dakar, 1987.