Самес

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Самес
Շամուշ
Цар Софени й Коммагени
260 — 240 до н. е.
Попередник: Єрванд III
Спадкоємець: Аршам
 
Народження: 3 століття до н. е.
Смерть: 3 століття до н. е.
Поховання: Коммагена
Країна: Коммагена
Рід: Єрвандіди
Батько: Єрванд III
Діти: Аршам

Самес (вірм. Շամուշ) чи Самос — правитель вірменського царства Софени й Коммагени. Син царя Вірменії Єрванда III. Походив з вірменської царської династії Єрвандідів

Біографія[ред. | ред. код]

Самес згадується як один із перших вірменських царів об'єднаної держави Софени й Коммагени. На Євфраті він заснував місто Самосату, що стало столицею його царства[1].

Поблизу міста Гергер (сучасна Туреччина), на руїнах стародавнього міста Арсамея-на-Євфраті, біля входу до святилища, зберігся чотириметровий рельєф царя Самеса. Царя зображено в традиційних одежах і гостроверхій тіарі. Окрім того, там же розміщено і напис, що каже, що місто було засновано сином Самеса Аршамом[2]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Г. Тірацян (1956). Країна Коммагена та Вірменія. Відомості академії наук Вірменської РСР № 3. стор. 69-74. Архів оригіналу за 8 січня 2013. Процитовано 11 березня 2013. 
  2. Асмік Маркарян (2006). Основні лінії розвитку й особливості коммагенської скульптури. Історично-філологічний журнал № 3. стор. 159-180. Архів оригіналу за 8 січня 2013. Процитовано 11 березня 2013.