Самопрезентація

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Самопрезентація — процес представлення людиною власного образу у соціальному світі, який свідомо або несвідомо спрямований на створення у оточуючих певного враження себе.[1]

Історія виникнення[ред. | ред. код]

Концепція самопрезентації виникла з традиції символічного інтеракціонізму. Традиція СІ є унікальним соціологічним внеском у галузь соціальної психології, яка розглядає процеси, за допомогою яких індивіди створюють соціальне середовище і домовляються про нього. СІ припускає, що саме через взаємодію та розвиток спільних значень (символізм ) люди орієнтуються в соціальному світі/середовищі. Роботи Ервінга Гофмана, особливо «Презентація себе в повсякденному житті» (1959), є прикладом традиції СІ та є основоположним внеском у дослідження управління враженнями та самопрезентації.

Як основну функцію самопрезентації американський соціолог Е. Гофман називає визначення характеру соціальної ситуації з урахуванням можливості регулювання більшості соціальних взаємодій. За рахунок використання самопрезентації відбувається ефективне прийняття соціумом особистісних ролей суб'єкта впливу та їх взаємодії[2]. Характер самопрезентації може змінюватись залежно від обставин чи цілей суб'єкта самопрезентації. Завдяки аналізу даного поняття Е. Гофманом, самопрезентація стала виступати як предмет соціально-психологічних досліджень.[2]

Слідом за ранніми формулюваннями Гоффманом ідей самопрезентації соціальні психологи-експериментатори, такі як Едвард Е. Джонс і Баррі Р. Шленкер, розробили експериментальні методи для вивчення самопрезентації. Ця плідна робота надала емпіричні дані про самопрезентацію, які сприяли розвитку теоретичних тлумачень самопрезентації (наприклад, Schlenker 1975[3]). Важливий текст Джонса «Ingratiation»[en] представив залучення як форму управління враженнями, за допомогою якої актори можуть викликати позитивні відповіді в інших[4]. Одна з таксономій стратегій самопрезентації включає залучення, залякування, саморекламу, приклад і благання[5].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Self-Presentation. www.encyclopedia.com. Процитовано 26 березня 2023.
  2. а б Goffman, Erving (1956). The Presentation of Self in Everyday Life.
  3. Schlenker, Barry R. (1975). Self-presentation: Managing the impression of consistency when reality interferes with self-enhancement.
  4. Edward E. Jones (1964). Ingratiation. A Social Psychological Analysis.
  5. Edward E. Jones, Thane S. Pittman (1982). Toward a general theory of strategic self-presentation.