Самір Шихабі

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Самір аль-Шіхабі)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Самір Шихабі
араб. سمير الشهابي
Голова Генеральної Асамблеї ООН
17 вересня 1991 — 15 вересня 1992
Попередник Гвідо де Марко
Наступник Стоян Ґанев
Народився 27 травня 1925(1925-05-27)
Єрусалим, Британський мандат у Палестині
Помер 25 серпня 2010(2010-08-25) (85 років)
Португалія
Відомий як дипломат
Громадянство Саудівська Аравія Саудівська Аравія
Alma mater Єльський університет і Коледж Фіцвільямаd
Професія дипломат

Самір Шихабі (Самір аль-Шіхабі) (нар.27 травня 1925, Єрусалим, Британський мандат у Палестині — 25 серпня 2010) — саудівський дипломат, постійний представник Саудівської Аравії при ООН, голова 46-ї сесії Генеральної Асамблеї ООН[1], член громадської ради українського часопису ЄвроАтлантика[2].

Біографія[ред. | ред. код]

Самір аль-Шіхабі народився 27 травня 1925 року у місті Єрусалим. Освіту, у сфері політології та економіки, здобув у Американському університеті[en] у Каїрі, де отримав ступінь бакалавра гуманітарних наук. Своє навчання він продовжив у Єльському університеті (США) та Кембріджському університеті (Велика Британія). У Нью-Йоркському університеті отримав ступінь магістра гуманітарних наук з близькосхідних досліджень.

Дипломатична кар'єра[ред. | ред. код]

Роботу у міністерстві закордонних справ Саудівської Аравії він розпочав у 1949 році, працював першим секретарем з 1956 по 1959 роки у Берні, а з 1959 по 1961 — у Римі, повіреним у справах. Роботу в ООН отримав у тому ж році, ставши директором управління у справах Організації Об'єднаних Націй та міжнародних організацій міністерства закордонних справ. Через три роки його призначили першим послом Саудівської Аравії у Туреччині, де він працював до 1973 року. Ту ж посаду він виконував і у Сомалі. З 1974 по 1979 рік працював старшим радником при міністрі закордонних справ і виконуючим обов'язки заступника міністра закордонних справ, будучи переведеним у Джидду. З 1974 року входив також до складу делегації своєї країни на 15 сесіях Генеральної Асамблеї Організації Об'єднаних Націй, в тому числі як Постійний представник, пост якого він зайняв у вересні 1983 року. Цьому передувала трирічна служба послом у Пакистані.

Перебуваючи на дипломатичній роботі, як глава, заступник голови або член делегації Саудівської Аравії, брав участь у роботі різноманітних конференцій ООН й інших міжнародних організацій (Організації Ісламського співробітництва, Лізі арабських держав, Русі неприєднання, Групі 77), був керівником делегації Саудівської Аравії на Конференції Організації Об'єднаних Націй по застосуванню досягнень науки і техніки в інтересах менш розвинутих країн (Женева, 1963 рік), Конференції міністрів з питань релігій держав — членів Організації Ісламська конференція (Мекка, 1978 рік), Конференції Групи 77 з економічного співробітництва між країнами, що розвиваються (Картахена, 1984 рік) та Конференції міністрів закордонних справ неприєднаних країн (Нікосія, 1989 рік).

Самір аль-Шіхабі брав участь у створенні Міжнародної асоціації постійних представників при Організації Об'єднаних Націй. Будучи двічі обраним на посаду президента цієї Асоціації, в останні роки життя був головою її Виконавчої ради.

Сім'я[ред. | ред. код]

Був одружений, мав двох дітей (сина і дочку).

Примітки[ред. | ред. код]

  1. [[Тайм (журнал)|TIME]]: What Makes Samir Run?. Архів оригіналу за 22 квітня 2012. Процитовано 22 квітня 2012.
  2. Захід присвячений виходу в світ пілотного номера щоквартальника Інституту євро-атлантичного співробітництва «ЄВРОАТЛАНТИКА».[недоступне посилання з липня 2019]

Джерела[ред. | ред. код]