Сандітон

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Сандітон
Sanditon
Жанр роман
Форма роман
Автор Джейн Остін
Мова англійська
Написано 1817
Опубліковано 1817
Країна  Велика Британія

Сандітон (англ. Sanditon) — незавершений роман 1817 року англійської письменниці Джейн Остін.

Історія написання[ред. | ред. код]

У Сандітоні Остін спрямувала свою цікавість на дослідження вербальної побудови суспільства на прикладі міста та його мешканців, що ще перебувають у періоді формування. Остін почала працювати над романом у січні 1817 року та перервала працю 8 березня 1817 року. Рукопис роману мав назву «Брати» на честь братів Паркерів у історії. Після її смерті її родина перейменувала його на «Сандітон». Оригінальний рукопис включає лише перші 11 глав історії.

Сюжет[ред. | ред. код]

Мешканці «сучасного Сандітону», як називає його Остін, переїхали з «старого будинку — будинку їхніх пращурів» і намагаються побудувати новий світ у формі сучасного прибережного комерційного міста. (Місто Сандітон, напевно, основане на місті Worthing, в якому Остін зупинялася, коли курорт вперше запрацював у 1804 році, чи на місті Істбурн. Місто є ідеальним не так у реальності, як в описах його мешканців.

Засновники Сандітону мають створити місто всередині кола своїх близьких знайомих перед тим, як поширити його у світ. Кожного разу, коли ці містяни збираються, їх «розмови повністю йдуть навколо Сандітону, кількості його відпочивальників та шансів на гарний сезон». Таким чином, ці люди є засновниками та меценатами міста засобами уявних картинок, якими вони діляться під час розмов. Вони будують місто на словах набагато якісніше, ніж це відбувається насправді. Пізніше події покажуть, що і близько не буде такого великого напливу відпочивальників і що місто навряд розвинеться так швидко, як каже містер Паркер; але у його свідомості місто процвітає.

З цих обговорень близьких друзів слава Сандітону шляхом листів та розмов поширюється. Сестра містера Паркера посилає йому листа, в якому стверджує, що вмовила дві великі родини приїхати в Сандітон, застосувавши багато контактів. Остін дозволяє читачу додумати розвиток репутації міста, коли вона поширюється від людини до людини в одному напрямку та шляху поповнення людей в іншому.

«Сандітон» — це текст, що демонструє цікавість Остін до практичних результатів комінікації — прийом, з яким вона експериментувала з часу використання епістолярного жанру у "Леді С'юзан".

Екранізації[ред. | ред. код]

  • Сандітон (англ. Sanditon) — восьмисерійний телесеріал 2019 року, адаптований сценаристом Ендрю Девісом на замовлення телеканалу ITV.

Посилання[ред. | ред. код]

  • Chan, Nathan and Shirvani, Sherwin. «Hollywood Park.» Ed. Jack Lin. Publishing pending.
  • Austen, Jane. Sanditon and Other Stories. Ed. Peter Washington. New York: Alfred A. Knopf; Everyman's Library, 1996.
  • Spacks, Patricia Meyer. Gossip. New York: Alfred A. Knopf, Inc., 1985.
  • Tomalin, Claire. Jane Austen: A Life. New York: Vintage, 1997.

Зв'язки[ред. | ред. код]