Санті Гуччі

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Санті Гуччі
Народження пр.1530
Смерть пр.1600
Країна
(підданство)
 Річ Посполита
Діяльність скульптор, архітектор
Архітектурний стиль пізній ренесанс, маньєризм
Найважливіші споруди Замок у Баранові-Сандомирському
CMNS: Санті Гуччі у Вікісховищі

Санті Гуччі Фіорентіно (італ. Santi Gucci Fiorentino; пр.1530, Флоренція — пр.1600, Ксьонж Вельки, Річ Посполита) — польський та італійський архітектор та скульптор, перебував на службі в польських королів. Придворний художник Стефана Баторія та Анни Ягеллонки, Сигізмунда II Августа та Генріха III Валуа. Працював також для багатих магнатських родин, в тому числі Мишковських та Фірлеїв.

Біографія[ред. | ред. код]

Санті народився у Флоренції в сім'ї з давніми художніми традиціями. Навчався у свого батька Каччо Бандінеллі (реставратор Флорентійського собору). Його брат Франческо Камільяні був художником.

Гуччі почав працювати за своєю професією в Італії в віці 17 років. На його стиль мали вплив італійські та нідерландські традиції. Гуччі прибув у Річ Посполиту в 1560-х роках.

На початку своєї діяльності в Польщі займався скульптурним дизайном, зокрема працював над оздобленням даху елементами декору для Сукенніц у Кракові[1]. Як і більшість його італійських колег-скульпторів, які працювали у Польщі в XVI столітті (Бартоломео Берреччі, Джованні Марія Падовано), Гуччі виконував свої твори разом з великою групою колег.

У 1558 році Санті працював над Неполомицьким замком.

1575 року Гуччі вже згадується як королівський будівельник, одружений з Катериною Гурською. Титул придворного художника отримав при королі Стефану Баторії — Санті керував відновленням королівського замку Лобзуві.

У 1565—1585 роках він працював в замку в Яновці, у 1591 році — у Варшаві, де він працював на службі в коронного канцлера Яна Замойського. Гуччі був автором проекту замку Лещинських в Барануві Сандомирському.

У 1594—1595 роках майстер працював на замовлення королеви Анни над одним з найбільших його творів — надгробком до могили Стефана Баторія в каплиці Вавельського собору.

Санті керував будівельними роботами в Пінчуві, а саме будівництвом замку, каплиці та лазні, на замовлення родини Мишковських.

Після смерті Санті деякі його учні продовжили справу наставника, наслідуючи неповторний стиль Гуччівського маньєризму.

Найважливіші роботи[ред. | ред. код]

Замок Лещинських у Баранові Сандомирському, збудований за проектом Гуччі

Архітектура[ред. | ред. код]

Надгробки[ред. | ред. код]

Надгробок Стефана Баторія в Маріацькій каплиці при Вавельській катедрі

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Сукенніце в Кракові. sirko.org.ua. Архів оригіналу за 12 серпня 2020. Процитовано 27.04.2015.
  2. Анна Цимер (26.01.2015). Довідник з польської архітектури для іноземця. polinst.kiev.ua. Польський Інститут у Києві. Архів оригіналу за 23.10.2016. Процитовано 27.04.2015.
  3. Ярослав Вітів. Надгробия в Олесском замке. lviv4you.com (рос.) . Архів оригіналу за 16 червня 2021. Процитовано 27.04.2015.

Джерела[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]