Саркозух

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Саркозух
Час існування: Аптський ярус-Альбський ярус
Скелет S. imperator
Скелет S. imperator
Біологічна класифікація
Домен: Ядерні (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Підтип: Черепні (Craniata)
Інфратип: Хребетні (Vertebrata)
Надклас: Щелепні (Gnathostomata)
Клас: Завропсиди
Підклас: Діапсиди
Інфраклас: Архозавроподібні
Надряд: Крокодилоподібні
Neosuchia
Родина: Pholidosauridae
Рід: Sarcosuchus
Sarcosuchus imperator
Broin & Taquet 1966
Види
  • S. imperator
  • S. hartti
Посилання
Вікісховище: Sarcosuchus
Fossilworks: 36607

Саркозух (лат. Sarcosuchus) — рід вимерлих крокодилоподібних, який існував на початку крейдового періоду (112 — 113 млн. років тому).

Ареал[ред. | ред. код]

Були розповсюджені на півночі Африки і на сході Південної Америки: останки були знайдені в Нігерії, Лівії та Бразилії[1].

Будова[ред. | ред. код]

Довжина саркозуха досягала 11,65 м, висота — 1,5 м, маса — до 8 т. Як крокодили, переміщався він на чотирьох вигнутих ногах. Був досить рухливий в воді, але по суші пересувався відносно повільно. Тут він міг робити стрімкі ривки лише на короткі дистанції.

Довгий витягнутий череп тварини досягав довжини 1,6 м. Більшу його частину (75%) складали самі щелепи, які були досить вузькими. За відносної ширини вони займають проміжну позицію між щелепами гавіала і класичного крокодила. Такі прекрасно підходять для лову та споживання риби.

Більш масивна верхня щелепа перекривала нижню. На передньому кінці морди знаходився широкий булавоподібний наріст з численними зубами знизу, які виконували функції утримання здобичі.

Шия була короткою. Верхня частина тулуба саркозуха була вкрита кістяними щитками.

Спосіб життя[ред. | ред. код]

Жили у неглибоких теплих водоймах, зокрема на території Сахари, яка у той час являла собою тропічну рівнину з великою кількістю річок та озер. Основу раціону складала риба, іноді могли полювати на невеликих або середніх за розміром динозаврів.

Види[ред. | ред. код]

Загальновизнаними є 2 види — типовий лат. Sarcosuchus imperator, який мешкав у Африці та лат. Sarcosuchus hartti, який мешкав у Південній Америці.

Література[ред. | ред. код]

  • Sereno, Paul C.; Larson, Hans C. E.; Sidor, Christian A.; Gado, Boube. 2001. The Giant Crocodyliform Sarcosuchus from the Cretaceous of Africa. Science 294 (5546): 1516–9.

Примітки[ред. | ред. код]