Сарутобі Саске

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Сарутобі Саске
Остання поява 1615

Сарутобі Саске (猿 飛 佐 助 — Сарутобі Сасуке) — ніндзя, який фігурує в повісті «Коодан»[en] та інших мистецьких творах, герой японських дитячих казок про ніндзя.

За однією з версій, образ Сарутобі Саске ґрунтується на реальній особистості — Кодзукі Саске, однак справжня дата народження не згадується. Вважають, що його знайшла і виховала родина мавп — звідси й неабиякі фізичні дані: спритність та швидкість, зокрема у лазінні по деревах. Ім'я «Сарутобі» означає «мавпячий стрибок» (сару — мавпа, тобі — стрибок).

У 10 років Сарутобі почав вивчати мистецтво меча, його вчителем був Хакуунсай Тодзава. Після цього навчання він став повноцінним ніндзя. Згодом очолив «десятку сміливців Санади[en]» — гурт бійців, що служили Юкімурі Санаді. Саме завдяки цій службі він став знаменитим. У легендах розповідається й про двобої з іншими ніндзя — Ісикавою Гоемоном та Киригакуре Сайдзо, у яких перемагав Сарутобі. Обидва протистояння поклали початок дружбі між противниками.

Описується також смерть ніндзя — у 1615 році Саске, після розвідки одного із замків, потрапив до мисливського капкану. Не бажаючи здаватися, сміливець відрубав собі ногу. Через крововтрату та шок далеко втекти не зміг і покінчив життя самогубством[1].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Сарутоби Саскэ/Сасуке — «Прыжок Обезьяны». https://mitsumono.ru (російська) . 21 серпня 2012. Процитовано 9 грудня 2023.

Посилання[ред. | ред. код]