Сатаров Георгій Олександрович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Сатаров Георгій Олександрович
рос. Георгий Александрович Сатаров
Народився 22 серпня 1947(1947-08-22) (76 років)
Москва, РРФСР
Країна  СРСР
 Росія
Діяльність математик, політик
Alma mater Театральний художньо-технічний коледжd і Московський педагогічний державний університет (1972)
Науковий ступінь кандидат технічних наук (1975)
Знання мов російська
Заклад INDEM Foundationd
Партія Партія народної свободи «За Росію без свавілля і корупції»[d][1]
Нагороди
Орден Пошани (Російська Федерація)

Георгій Олександрович Сатаров (* 22 серпня 1947, Москва, РРФСР) — російський політичний і громадський діяч, аналітик, публіцист, політолог, соціолог, професор Північно-Кавказької академії державної служби. Президент Фонду прикладних політичних досліджень «Інформатика для демократії».

Працював помічником президента Росії Бориса Єльцина (19941997), співголовою Всеросійського громадянського конгресу (20042008).

Освіта, наукова та політична діяльність[ред. | ред. код]

Навчався на художника по світлу в театрально-художньому училищі, дипломну роботу робив для вистави в Театрі Маяковського.

В 1972 році закінчив вечірнє відділення математичного факультету Московського державного педагогічного інституту імені Леніна за фахом «математика і програмування». Кандидат технічних наук (1975), тема дисертації: «Багатомірне шкалювання при аналізі дихотомічних даних про соціально-економічних системах».

З 1972 по 1990 працював в альма-матер на посадах від молодшого наукового співробітника до керівника сектора в дослідницькій лабораторії; займався застосуванням математики (насамперед прикладної математичної статистики) в педагогіці, психології, соціології, історії, політології.

В 1990 році створив разом з Сергієм Станкевичем Центр прикладних політичних досліджень «Інформатика для демократії», який очолював до весни 1993 року, з 1995 року — науковий керівник Центру.

У жовтні 1997 обраний Президентом створонего на базі Центрц Фонду. Автор понад 200 наукових робіт у сфері прикладної математики, політології, соціології, багатьох газетних і журнальних публікацій. З 1999 викладає в Московському державному університеті на факультеті державного управління.

У 1999–2000 роках проекти Фонду з протидії корупції підтримувалися Світовим банком, через який фонд отримував гранти від данського уряду.

З грудня 2003 року виступав в Школах публічної політики — організаціях, створених благодійним фондом «Відкрита Росія» (засновник фонду — Михайло Ходорковський глава компанії «ЮКОС»). У квітні — вересні 2004 року здійснив низку поїздок по регіонах Росії, на яких читав лекції. Ці поїздки також фінансувалися «Відкритою Росією».

Член Ради із зовнішньої і оборонної політики, член громадської експертної ради Світового банку з проблем державного управління та корупції. Автор досліджень з проблем корупції в сучасній Росії.

Професор кафедри державного управління Російської академії народного господарства та державної служби при Президенті РФ.

Примітки[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]