Софроній Мигалевич

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Софроній (Олександр Мигалевич[1]; кінець XVII століття — після 1751) — український освітній та релігійний діяч в добу Гетьманщини, ректор Московської слов'яно-греко-латинської академії, архімандрит Гамаліївського Різдвобогородицького Харлампіївського монастиря.

Біографія[ред. | ред. код]

Софроній Мигалевич вищу освіту здобув у Києво-Могилянській академії (на початку XVIII ст.), де залишився працювати викладачем граматики й синтаксими.

У 1722 році разом з трьома іншими викладачами КМА, Г. Копцевичем, I. Копецьким та Я. Рудзинським, Мигалевича викликано указом синоду до Москви на прохання ректора Московської слов'яно-греко-латинської академії Т. Лопатинського. Змушений був емігрувати в Московію.

Викладав риторику (з 1722), з 1730 — професор богослов'я. 3 1727 — префект, у 17311732 роках — ректор i одночасно архімандрит Московського Заіконоспаського монастиря. Будучи ректором Московської слов'яно-греко-латинської академії, Мигалевич, у свою чергу, звертався до синоду з проханням присилати високопрофесійних викладачів з КМА. Дбав про освіту церковних служителів. Звернув увагу синоду на те, що священики i диякони віддають своїх дітей до світських шкіл. Синод заборонив священицьким дітям переходити в світське звання.

У 1732 Мигалевича звільнено з посади ректора у зв'язку з причетністю до полеміки, спричиненої публікацією книги Стефана Яворського «Камінь віри» (1730). У 1733 переведено до Олександро-Невського монастиря (Санкт-Петербург). Невдовзі повернувся в Україну й оселився у Київському Видубицькому монастирі, де жив протягом 17361738 років.

У 1738 призначено архімандритом Гамаліївського Різдвобогородицького Харлампіївського монастиря Чернігівської єпархії. У 1738 поряд з іншими відомими духовними особами працював у складі комісії з приводу Очаківського походу.

Література[ред. | ред. код]

  • Києво-Могилянська академія в іменах, XVII—XVIII ст.: Енцикл. вид. / Упоряд. З. І. Хижняк; За ред. В. С. Брюховецького. — К.: Вид. дім «КМ Академія», 2001. — С. 360—361;
  • Аскоченский В. И. Киев с… Академиею, ч. 2. — К, 1856;
  • Смирнов С. К. История Московской… Академии. — М., 1855.
  1. О. Друздєв Спроба порівняння навчальних закладів Успенського братства та Товариства Ісуса у Львові // Емінак. — 2017. — № 3(2). — С. 59-66.