Свен Річард Берг

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Свен Річард Берг
швед. Sven Richard Bergh

Народження 28 грудня 1858(1858-12-28)[1][2][…]
Стокгольм
Смерть 29 січня 1919(1919-01-29)[1][2][…] (60 років)
  Стокгольм
Поховання Tyresö old cemeteryd[4]
Країна  Швеція[5]
Жанр живопис, пейзаж, портрет
Навчання Шведська королівська академія вільних мистецтв і Академія Колароссі
Діяльність art educator, художник
Напрямок символізм[6]
Вчитель Едуард Персеус і Жан-Поль Лоран
Відомі учні Kaju von Kochd, Hilding Nymand, Otto Johanssond, Helga Stenhammard і Astrid Wahlstedtd
Працівник Національний музей Швеції
Член Konstnärsförbundetd, Q10712940?, Opponenternad і Grez colonyd
Твори The Poet Gustav Frödingd, The Dying Dayd і Ellen. The Artist's Daughterd
Батько Йоганн Едуард Берг[2]
Мати Amanda Helanderd
У шлюбі з Gerda Ingeborg Winkransd
Діти Maja Bergh Holtermannd і Kerstin Bergh-Bergmand
Роботи в колекції Національний музей Швеції, Музей мистецтва Мальме, Гетеборзький художній музей, Національна портретна галерея Швеції, Державний музей мистецтв, Національний музей мистецтва, архітектури і дизайну, Thiel Galleryd і Bonnierska Porträttsamlingend
Нагороди
Кавалер ордена Почесного легіону
Автограф

CMNS: Свен Річард Берг у Вікісховищі

Свен Річард Берг (швед. Sven Richard Bergh; 28 грудня 1858, Стокгольм — 29 січня 1919, Стокгольм) — шведський художник-пейзажист і портретист.

Біографія[ред. | ред. код]

Свен Річард Берг народився 28 грудня 1858 року в Стокгольмі в сім'ї художника-пейзажиста Едуарда Берга і його дружини Аманди Хеландер. Юнак вирішив стати художником як і його батько. Спочатку він навчався в художній школі в Едварда Персеуса. З 1878 по 1881 рік був студентом Королівської Академії мистецтв у Стокгольмі. В Академії Річард подружився з однокурсниками Нільсом Крюгером і Карлом Нордстремом, їхня дружба продовжилася на довгі роки. Ранні роботи художника були жанровими картинами зі шведської історії та міфології, виконаними в академічному стилі.

У Франції Берг захопився психологією, що знайшло відображення і в його творчості. У 1884 році художник написав картину «Сеанс гіпнозу», яка також була представлена в Салоні в 1887 році.

У 1904 році Річард з сім'єю переїхав у Сторенген, де мешкав до кінця життя. Він замовив архітекторові Альбіну Брагу оформити свою віллу в стилі романтичного націоналізму, неодмінною умовою була наявність просторої студії. Берг мав чимало учнів, серед яких шведський художник-ілюстратор Івар Аросеніус.

Як мистецтвознавець, Берг опублікував багато статей по мистецтву і живопису, писав про символізм і творчість своїх колег, серед яких відомі стаття «Що була наша боротьба» (1905) і есе «Про мистецтво і другом» (1908). У 1890-х роках Берг у своїй майстерні в Стокгольмі створив приватну Школу мистецтв, а з 1915 року художник став спочатку куратором, а потім директором Шведського національного музею.

Помер Річард Берг на початку нового 1919 року у віці 60 років. Картини художника знаходяться в Національному музеї, художніх музеях Гетеборгу і Мальме, у Портретній колекції Боньєр і галереї «Тіль».

Родина[ред. | ред. код]

У 1885 році Берг повернувся в Швецію. У цьому ж році Річард одружився з Хеленою Марією Клеммінг (Helena Maria Klemming), яка в 1886 році народила дочку Емі (1886—1972). Але щасливий шлюб продовжився лише чотири роки. Влітку 1889 року Марія померла від раку горла. У 1886 році Берг написав «Портрет дружини». У 1890 році Берг одружився вдруге. Його дружиною стала Герда Інгеборга Вінкранс (англ. Gerda Ingeborg Winkrans, 1864—1919). Від другого шлюбу в сім'ї Бергів народилися три дочки — Керстін, Елен (Ела) і Майя (1899—1993). Молодша дочка Майя, як і її чоловік Рейнгольд Оскар Крістіан Холтерманн, були художниками.

Палітра художника[ред. | ред. код]

Художник найбільше був відомий як портретист. Він написав цілу серію портретів, на яких зображував свою другу дружину, відомих національних поетів, своїх колег-художників, представників художньої і наукової інтелігенції. Окрім цього, Берг писав і жанрові, історично-міфологічні сюжети та сучасні побутові замальовки. Наприклад, картина «Лицар і діва» була експонована в 1897 році на виставці в Стокгольмі.

Твори[ред. | ред. код]

  • Портрет художника Нільса Крюгера (1883)
  • «Після сеансу» (1884)
  • «Сеанс гіпнозу» (1884)
  • «Портрет дружини» (1886)
  • «Лицар і діва» (1897)
  • Портрет письменника Августа Стріндберга (1905). Берг познайомився із Стріндбергом у 1889 році і незабаром вони стали добрими друзями. Історики знайшли вісімдесят один лист Стріндберга, написаний Бергу за час їхньої дружби, і двадцять шість листів Берга, написаних драматургові. Художник так говорив про свого друга: «Такої цікавої моделі, як Стріндберг, у мене ніколи не було. Я читав в його обличчі численні лінії долі, як у дивовижній книзі»[джерело?].
  • «Літній вечір в Скандинавії» (18891900). Картина — зразок національного романтизму і почуття північного пейзажу, якими сповнена творчість Берга[джерело?]. Зображено принца Євгенія і співачку Каріну Пік на фоні озера Лідінге і панорами околиць курортного міста Хустегахольм.

Досягнення. Відзнаки[ред. | ред. код]

  • 1883 р. — художник отримав бронзову медаль за портрет художника Нільса Крюгера і дебютував з цим портретом у Паризькому Салоні.
  • Іменем Берга названа одна з вулиць Стокгольма.

Примітки[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]