Свинорий пальчастий

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Свинорий)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Свинорий пальчастий
Cynodon dactylon

Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Рослини (Plantae)
Відділ: Вищі рослини (Streptophyta)
Надклас: Покритонасінні (Magnoliophyta)
Клас: Однодольні (Liliopsida)
Порядок: Тонконогоцвіті (Poales)
Родина: Тонконогові (Poaceae)
Підродина: Chloridoideae
Триба: Chlorideae
Рід: Свинорий (Cynodon)
Вид: Свинорий пальчастий
Cynodon dactylon
(L.) Pers., 1805
Посилання
Вікісховище: Cynodon dactylon
Віківиди: Cynodon dactylon
EOL: 1114871
IPNI: 30244282-2
ITIS: 41619
NCBI: 28909

Свинорий пальчастий[1][2], свинорий пальчатий[3], пальчатка зубата[2], цинодон пальчастий[2][4] (Cynodon dactylon L.) Pers.) – вид рослин родини тонконогові (Poaceae). лат. dactylon — «пальці».

Опис[ред. | ред. код]

Це багаторічна сіро-зеленого кольору рослина, що досягає висоти зростання від 10 до 40 см. Має до 1 метра завдовжки розгалужене кореневище й довгі повзучі надземні пагони, які мають багато вузлів. Таким чином, утворює щільний газон. Листові пластини від 2 до 15 см в довжину і в ширину від 3 до 4 мм, грубі на обох сторонах. Колоски 2–6 см і шириною 1–2 мм. Колосочки довжиною від 2,4 до 3,2 мм. Квітне з травня по вересень. Зернівки приблизно 1 мм завдовжки.

Поширення[ред. | ред. код]

Походження: Старий Світ. Широко натуралізований бур'ян. Ця трава широко культивується в теплих і помірних кліматичних умовах по всьому світу, де є від 500 до 2800 мм річних опадів (або набагато менше, якщо є зрошення). Процвітає від рівня моря до 2200 метрів. Як і раніше вид популярний у використанні на спортивних майданчиках. Є численні сорти, відібрані для різних вимог дерну. Дуже агресивний, усуває багато інших видів, стаючи інвазивним видом у багатьох областях.

Використання[ред. | ред. код]

У народній медицині кореневища застосовують при хворобах дихальних шляхів і нирок, як кровоочисний засіб, при нічному нетриманні сечі, при частковій втраті зору, при туберкульозі легень, жовтяниці, порушенні менструального циклу, ревматизмі і ломотах, при венеричних хворобах, водянці, каменях в сечових і жовчних шляхах, рахіті, фурункулах запаленнях сечового міхура та геморої.

Свинорий використовують у гомеопатії.

Галерея[ред. | ред. код]

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]