Свиневі

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Свині)
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Свиневі
Період існування: олігоценголоцен
Представники усіх шістьох родів сучасних свиневих
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клада: Синапсиди (Synapsida)
Клас: Ссавці (Mammalia)
Ряд: Парнокопитні (Artiodactyla)
Підряд: Свиновиді (Suina)
Родина: Свиневі (Suidae)
Gray, 1821
Підродини (й роди i. s.)
Поширення родини свиневих
Вікісховище: Suidae

Свиневі (Suidae) — родина ссавців з ряду оленеподібних (Cerviformes). Свиневі природно поширені в Африці та Євразії; мають бочкоподібні (переважно) тіла з коротким хвостом і рухливим хрящовим диском; це всеїдні й переважно стадні тварини.

Поширення[ред. | ред. код]

Свиневі природно траплялися у Євразії, на південний схід до Філіппін і Сулавесі, а також по всій Африці. Люди інтродукували вид Sus scrofa, у різних місцях по всьому світу, включаючи Північну й Південну Америку, Австралію, Нову Зеландію й Нову Гвінею. Викопні рештки відомі з олігоцену Європи й Азії та міоцену Африки[1]. Населяють переважно лісисті чи кущисті місцевості, однак рід Phacochoerus надає перевагу відкритій савані та трав'янистій місцевості й майже повністю рослиноїдний[2].

Опис[ред. | ред. код]

Це тварини, як правило, з бочкоподібним тілом. Шкіра зазвичай товста і рідковолосиста. Довжина тіла: 500—1900 мм, довжина хвоста: 35–40 мм, маса: до 350 кг. Очі зазвичай невеликі. Вуха невеликі й загострені. Кінцівки зазвичай короткі, а ступні чотирипалі. Однією з найпримітніших характеристик є рухома морда, яка має на кінці хрящовий диск і кінцеві ніздрі. Зубна формула: 1–3/3, 1/1, 2–4/2 або 4, 3/3 = 34–44. Шлунок двокамерний[1][2].

Спосіб життя[ред. | ред. код]

Свиневі — всеїдні тварини. Вони використовують свою м'язисту, рухливу морду і передні лапи для пошуків їжі. Більшість видів стадні. Більшість свиней любить грязьові ванни[1].

Загрози[ред. | ред. код]

Чимало видів свиневих перебувають під загрозою вимирання. Згідно з МСОП 1 вид має статус CR, 3 — EN, 5 — VU, 2 — NT. Основними загрозами є знищення середовища проживання, полювання, гібридизація з Sus scrofa[3].

Систематика[ред. | ред. код]

Родину свиневих разом з пекарієвими (Tayassuidae) та вимерлими родинами виокремлюють в окремий підряд «нежуйних», або свиновидих (Suimorpha). Цей підряд — один із 4-х підрядів ряду оленеподібні.

Склад родини[ред. | ред. код]

До родини свиневих належать свиня дика, свиня свійська та ін. До складу цієї родини входять 18 сучасних видів у 6 родах[4]:

підродина Suinae
триба Suini
триба Potamochoerini
триба Phacochoerini
триба Babyrousini

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в Fox, D.; Myers, P. (2000). Suidae. Animal Diversity Web. Архів оригіналу за 4 грудня 2020. Процитовано 20.12.2021.  (англ.)
  2. а б Vaughan, T.; Ryan, J.; Czaplewski, N. Mammalogy. — Jones & Bartlett Learning, 2011. — С. 343, 344. — ISBN 0763762997. (англ.)
  3. Suidae — Family. International Union for Conservation of Nature and Natural Resources. Процитовано 20.12.2021.  (англ.)
  4. Mammal Diversity Database. American Society of Mammalogists. Архів оригіналу за 28 жовтня 2020. Процитовано 20.12.2021. 

Посилання[ред. | ред. код]