Свистунов Олександр Григорович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Свистунов Олександр Григорович
Народився 23 лютого 1947(1947-02-23) (77 років)
Львів, Українська РСР, СРСР
Країна  СРСР
 Україна
 Росія
Національність росіянин
Місце проживання Бахчисарай
Діяльність політик, громадський діяч, підприємець
Alma mater ЛДУ імені Івана Франка (1978)
Знання мов російська
Посада Верховна Рада Автономної Республіки Крим
Партія Російський блок і Партія Росту

Олекса́ндр Григо́рович Свистуно́в (нар. 23 лютого 1947(19470223), місто Львів) — колаборант, голова «Русского Движения Украины», голова партії «Русский блок». Депутат Верховної ради АР Крим 5—6-го скликань (2006—2014).

Життєпис[ред. | ред. код]

Народився в родині російських переселенців-окупантів у Львові.

Після закінчення середньої школи служив у Радянській армії, потім працював на Львівському заводі «Електрон» майстром, начальником цеху, начальником виробництва.

У 1978 році закінчив історичний факультет Львівського державного університету імені Івана Франка, навчався в аспірантурі.

З 1977 по 1982 рік викладав у школах та вищих навчальних закладах Донецька та Львова.

У 1983—1987 роках — механік на залізниці, начальник рефрижераторного поїзда.

У 1987 році створив і очолив виробничий кооператив, у подальшому — об'єднання кооперативів та низку виробничо-комерційних підприємств у Львові.

З 1993 року був активним членом проросійської партії «Громадянський конгрес». Потім через конфлікт з керівництвом вийшов з партії.

З 1995 по 2001 рік — президент львівської Асоціації ділового співробітництва підприємців «Слов'яни». У 1996 році виконував обов'язки члена Ради співвітчизників при Державній думі Росії, був обраний президентом Конфедерації російських громад та організацій західних областей України. У 1997 році організував Асоціацію національних товариств Львівщини. У 1999 році брав участь у створенні Конфедерації національних товариств західних областей України. У травні 1999 року проводить І з'їзд росіян України, на якому обраний заступником голови «Русского Совета Украины».

3 липня 1999 року на установчій конференції обраний головою «Русского движения Украины». Організатор Міжнаціонального форуму України, установчий з'їзд якого відбувся 5—6 лютого 2000 року в Києві. Обраний головою форуму.

20 червня 2002 року на третьому з'їзді партії «За Русь єдину», головою якої був Свистунов, ухвалено рішення про об'єднання з партією «Російсько-український союз» (голова Іван Петрович Симоненко) та про ухвалення нової назви партія «Русский блок» (ПРБ). У листопаді 2002 року з ініціативи Свистунова створили «Русский медиа-холдинг», до складу якого увійшли 17 видань, з яких 14 — друковані, а 3 — інтернет-видання. Партія та медіа-холдинг фінансувалися з Російської Федерації, мали за основне завдання ліквідацію незалежності України.

Внаслідок конфлікту в керівництві «Русского движения Украины» та «Русского блока» в березні 2005 року був зміщений з посади голови цих організацій та виключений з них. Олександр Свистунов не визнав ці рішення, його прихильники провели з'їзд 19 липня 2005 року, який скасував рішення попереднього з'їзду та залишив Свистунова на посаді голови руху та партії. Міністерство юстиції України також не визнало усунення Олександра Свистунова з посад голови.

З квітня 2006 року — депутат Верховної Ради АР Криму (за списками блоку «За Януковича!», до якого увійшли Партія регіонів та «Русский блок»). Головою партії «Русский блок» Олександр Свистунов залишався до 2010 року, а «Русским движением Украины» керував до квітня 2014 року.

У квітні 2014 року виїхав до окупованого Криму (місто Бахчисарай), де продовжив колаборантську діяльність. У 2016 році брав участь від партії «Рост» у виборах до Державної думи Росії, але обраним не став.

Примітки[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]