Галл з Гібернії

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Святий Галл)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Галл з Гібернії
Народився 550[1]
Ірландія
Помер 16 жовтня 645(0645-10-16)
Арбон
У лику святий і католицький святий[d]
Медіафайли на Вікісховищі

Галл з Гібернії [2][3], відомий також як Святий Галл (лат. Gallus, 550, Ірландія — 627) — ранньосередньовічний ірландський монах і просвітник, місіонер в Західній Європі, учень Колумбана. Шанується як один з апостолів Швейцарії. На його честь названо місто і аббатство Санкт-Галлен в Швейцарії.

Святий Ґалл, фреска в церкві Пфаренбаха, на німецько-швейцарському пограниччі
Смерть Святого Ґалла. Зображення з церкви в м. Шейдеґґ на півдні Баварії

Життєпис[ред. | ред. код]

За традицією вважається, що Галл народився в Ленстері на о.Ірландія близько 550 року.

Близько 590 року бувши ірландським монахом, Галл поміж дванадцяти інших учнів Колумбана, вирушив з Ірландії до Західної Європи проповідувати християнство на материку. Дійшовши разом до Альп проповідники розділились. Тоді, коли Колумбан перейшов через Альпи в Італію, Галл залишився у Брегенці і в 613 році збудував біля Штейнаха келію, з якої згодом утворився монастир Санкт-Галлен. Помер у 627 році. Його легендарна біографія, написана у VIII столітті, поміщена у 2 том «Monumenta Germaniae» Пертца.

Хоча Святий Галл залишився жити серед алеманів, проте після смерті його тіло перевезли на батьківщину до Ірландії і поховали разом зі святим Колумбаном. Монастир Святого Галла (St. Gallen) залишився окрім іншого в пам'яті і письмових джерелах ще й зразковою монастирською броварнею. Ім'я святого збереглося в назвах, наприклад «Gallus Warte» у Франкфурті на шляху, по якому пройшов святий.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. The Fine Art Archive — 2003.
  2. Архівована копія. Архів оригіналу за 6 грудня 2021. Процитовано 6 грудня 2021.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)
  3. Архівована копія. Архів оригіналу за 6 грудня 2021. Процитовано 6 грудня 2021.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)

Джерела[ред. | ред. код]

  • P. Rettberg, "Observationes ad vitam S. Galli spectantes" (Марбург, 1842);
  • Ebrard, "Die Iroschottische Missionskirche des VI bis VIII Jahrh." (Гютерсло, 1873).