Святий Миколай

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Святий Миколай
Ім'я іншими мовами англ. Santa Claus
нід. Sinterklaas
пол. Święty Mikołaj
рум. Moș Nicolae
словац. Svätý Mikuláš
словен. Sveti Miklavž
угор. Mikulás
чеськ. Svatý Mikuláš
хорв. Sveti Nikola
В інших культурах Батько Різдво, Дід Мороз, Бефана, Йоулупуккі, Пер-Ноель
Заняття Мандри на санях по небу та таємна роздача подарунків дітям на День Святого Миколая та Різдво
Походження від Миколая Чудотворця
Пов'язані персонажі див. Супутники Святого Миколая
Пов'язані події Різдво, День Святого Миколая
Атрибути Сани з оленями, здатні літати по небу
CMNS: Медіафайли у Вікісховищі

Святи́й Микола́й — святковий персонаж, добрий чарівник, якого ототожнюють з образом Миколая Чудотворця.

Напередодні свята святого Миколая діти пишуть до нього листи зі своїми побажаннями, які кладуть у поштову скриньку або залишають за вікном. Чемним дітям Святий Миколай залишає під подушкою або у шкарпетці подарунок, а неслухняним — різку. Різка слугує своєрідним попередженням дитині, що час задуматися над своєю поведінкою і виправитися.

День святого Миколая традиційно відзначається 6 грудня (19 грудня за юліанським календарем) у день вшанування пам'яті Миколая Чудотворця, єпископа Мирлікійського. Вранці цього дня діти, які були ввічливими протягом року, знаходять подарунки, заховані під подушкою або в заздалегідь заготовленій шкарпетці.

Під впливом американської культури в Європі образ Святого Миколая дедалі частіше пов'язують саме з різдвяними святами. Різдвяну ялинку на Софійській площі, що вважається головною різдвяною ялинкою України, традиційно запалює Святий Миколай 6 грудня (до 2023 року — 19 грудня).

Образ Святого Миколая[ред. | ред. код]

В Україні[ред. | ред. код]

Традиційно, український Святий Миколай одягнений в ризу з золотим оздобленням та митру, відтворюючи вбрання священника. В руках тримає посох. Святого Миколая супроводжують ангели і чортики, які вказують йому, де слухняні діти, а де бешкетники[1].

У сьогочасній Україні образ святкового чарівника еволюціонує — наприклад, елементом вбрання часто стає вишиванка або вишита риза, а компанію йому можуть складати ельфи, як і у його західного відповідника. Також зовнішній вигляд Миколая може осучаснюватись — до прикладу, у фільмі «Пригоди S Миколая» він вбраний в кожух із зірками та шапочку з помпоном у синьо-жовтих тонах, подарунки носить не в мішку, а в наплічнику, та мандрує на санях з GPS-навігатором. Як розповіли творці фільму, створювати оновлений образ Миколая їм допомагали діти 9—16 років[2].

В масовій культурі[ред. | ред. код]

Образ Святого Миколая у масовій культурі (Санта-Клаус)

Сучасний образ Святого Миколая (відомий у США як Санта-Клаус) був придуманий у 1823 році американським письменником Клементом Кларком Муром. Власне Мур у поемі «Візит Святого Миколая» (англ. A Visit from St. Nicholas), більше відомій як «Ніч перед Різдвом» (англ. The Night Before Christmas), першим зобразив чарівника як життєрадісного немолодого ельфа. Письменник також першим запряг у сани Святого Миколая північних оленів[3].

Комерційний образ Святого Миколая — це веселий дідусь з білою бородою та в червоному тулупі з червоним капелюхом. Він літає у повітрі на казкових оленях та влазить через димарі до будинків, щоб дарувати дітям і дорослим подарунки на Різдво. Теперішнім образом для персонажа послужив рекламний персонаж компанії Кока-Кола, який так сподобався дітям своїм виглядом, що саме цей персонаж став основою для створення всесвітньовідомого Санта-Клауса.

Святий Миколай в українській культурі[ред. | ред. код]

Постер фільму
У фільмі «Пригоди S Миколая» чарівник постає у сучасному образі

У музиці[ред. | ред. код]

Про Святого Миколая складено безліч пісень. Зокрема в українському фольклорі відома пісня «Ой, хто, хто Миколая любить». Серед авторських пісень — «Миколай Бородатий» — пісня українського рок-гурту «Плач Єремії», вокал — Тарас Чубай.

Дитяча пісня «Святий Миколай дарує нам пісні» станом на кінець 2021 року має понад 4,7 мільйонів переглядів на YouTube.

В кіно[ред. | ред. код]

У 2018 році кінокомпанія «Big Hand Films» за фінансової підтримки Держкіно випустила фільм режисера Семена Горова «Пригоди S Миколая». Фільм розповідає про віру сучасних дітей у доброго чарівника, що приходить з подарунками вночі перед Днем Святого Миколая.

2021 року вийшов у прокат дитячий фільм-мюзикл «В.о. Святого Миколая». Раніше в Україні виготовляли напіваматорські фільми і мультфільми для телебачення та інтернету[4].

Міні-скульптура[ред. | ред. код]

Міні-скульптура, що символізує помічника Святого Миколая, встановлена напередодні свята Святого Миколая у грудні 2010 року на поручнях набережної річки Уж, що на площі Театральній в Ужгороді. Її майже одразу ужгородці почали ласкаво називати Миколайчиком. Фігуру мініатюрного Миколайчика висотою лише 16 см виконано з бронзи і важить вона 12 кг. Автором є скульптор Михайло Колодко[5].

Резиденція Святого Миколая[ред. | ред. код]

Резиденція Святого Миколая як частина містечка «Миколай приймає друзів». Київ, 2020

В Україні резиденції Святого Миколая щороку відкриваються у різних містах: у Львові, Києві, Дніпрі, Буковелі тощо. У 2020 році біля Офісу Президента України відкрилося святкове містечко «Миколай приймає друзів», яке містило в собі і резиденцію чарівника.

У світі заведено вважати, що Святий Миколай мешкає в Лапландії, де навіть є офіційне село фінського святкового діда, що перейняв на себе риси Миколая — Йоулупуккі. Це місце є одним з найвідвідуваніших туристичних місць Фінляндії.

Лист Святому Миколаю[ред. | ред. код]

«Новорічна поштова резиденція» від «Укрпошти» приймає листи до Святого Миколая з 1 по 31 грудня. В листі можна написати огрійливі побажання, поділитися своїми мріями й сподіваннями. Поштова адреса: вул. Хрещатик, 22, м. Київ, 01001. На конверті потрібно обов'язково вказати свою повну адресу з поштовим індексом, щоб відповідь Святого Миколая знайшла вашу домівку.[6]

Місцеві відповідники[ред. | ред. код]

У Радянському Союзі на заміну Святому Миколаю було створено образ Діда Мороза, який приносив подарунки під новорічну ялинку. Відповідно до радянської антирелігійної політики, образом Діда Мороза керівники компартії намагалися стерти образ християнського Миколая.

Зі здобуттям Україною незалежності, Святий Миколай повернувся у масову культуру як головний чарівник періоду зимових свят. Згідно з опитуванням соціологічної групи «Рейтинг», у Святого Миколая вірять 62 % українців, в той час як 35 % відповіли на питання негативно. Разом з тим, у Діда Мороза вірило лише 31 % респондентів, а не вірило — 65 %. Також, 56 % опитаних назвали своїм улюбленим святом різдвяно-новорічного періоду Різдво, 28 % — Новий рік. 6 % віддали перевагу Дню Святого Миколая[7].

Різдвяна поштова марка України з нагоди Дня святого Миколая, 2006 рік

У 2021 році планується видання книги про українського різдвяного героя — Різдвяника, що мешкає у тисячолітньому дубі десь посеред Карпатських гір[8].

В інших країнах[ред. | ред. код]

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Правда й легенди про Святого Миколая: 10 маловідомих фактів / 5 канал // www.5.ua. — 2016. — 19 грудня. — Дата звернення: 03.12.2021.
  2. Пригоди S Миколая: Добрий новорічний фільм, який варто подивитися з дітьми / Наталка Шаманова // 4mama.ua. — 2018. — 12 грудня. — Дата звернення: 04.12.2021.
  3. Clement Clarke Moore. A Visit from St. Nicholas. Архів оригіналу за 20 листопада 2018. Процитовано 6 грудня 2021. 
  4. Фільми і мультфільми про Миколая. Кіносвіт. 21 листопада 2022. 
  5. Міні-скульптура Миколайчик — помічник святого Миколая
  6. Facebook. www.facebook.com. Процитовано 13 грудня 2023. 
  7. У святого Миколая вірить удвічі більше українців, ніж у Діда Мороза — опитування «Рейтингу» / Радіо Свобода // radiosvoboda.org. — 2021. — 5 січня. — Дата звернення: 04.12.2021.
  8. Не Санта і не Дід Мороз. В Україні вийде книга про різдвяного героя, який живе у Карпатах / Еспресо ТБ // zahid.espreso.tv. — 2021. — 12 листопада. — Дата звернення: 04.12.2021.