Церква Святої Трійці (Львів)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Церква Святої Трійці
Тип споруди церква
Розташування  УкраїнаЛьвів
Епонім Трійця

Свято-Троїцька церква — православний храм у Львові на вулиці Антоновича, 100. Належить до Української православної церкви Московського патріархату. Літургія в храмі ведеться церковнослов'янською мовою.

Спочатку львівський храм в ім'я Пресвятої Трійці почали будувати в 1897 році, однак на вимогу австрійської влади він був у 1901 році освячений в ім'я Святомученика Георгія Побідоносця[1]. У 1994 році священик Львівської єпархії Володимир Шарабура отримав благословення російського архимандрита Іоанна (Крестьянкіна) на будівництво нового Свято-Троїцького храму у 2002 році на колишній території заводу «Кінескоп», який в радянський період виробляв телевізійні трубки, кінескопи і оборонну продукцію.

Будівля складається з першого поверху складського корпусу, шість горішніх поверхів розібрані і зберігаються у вигляді опорних металевих конструкцій. Новий храм облаштовувався під опікою осельника Свято-Успенської Почаївської лаври (УПЦ МП) архимандрита Димитрія (Шевкеника). Перше богослужіння було проведене 11 квітня 2004 року, а з 2007 року богослужіння стали щоденними. При храмі була відкрита недільна школа, облаштовані бібліотека і церковний крам[2]. У 2009 році був зібраний новий іконостас, завершено облаштування проскорки. Для тимчасової дзвіниці храму в Ярославлі (Росія) були відлиті десять дзвонів. На червень 2010 року у неділі та в свята у храмі служили дві Божественні літургії, при храмі служили три священики і два диякони.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Данчева I. Літопис Свято-Троїцького храму // Світло православ'я. — Львів. — № 3. — 2010. — С. 9.
  2. Данчева I. Літопис Свято-Троїцького храму // Світло православ'я. — Львів. — № 3. — 2010. — С. 10.