Світова географія (журнал)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Світова географія
Країна видання  Україна
Тематика географія, природа, наука
Періодичність виходу щомісячник
Мова українською та англійською
Головний редактор Ігор Козловський[1]
Засновник Редакція «Світова географія»
Засновано 1997
Наклад 350-20000 примірників

world-geographic.com

«Світова географія» (англ. World Geographic Magazine) — український науково-популярний журнал, який видавався українською та англійською мовами. Журнал був заснований 1997 року письменником і мандрівником Ігорем Козловським[1]. 2022 року видання журналу було припинено[2].

Журнал «Світова географія» у друкованому форматі був заявлений як щомісячний але виходив нерегулярно. До 2022 року існувала електронна версія на сайті World-Geographic.com[3], а також власна сторінка і спільнота у Facebook[4].

Журнал спеціалізувався на науково-популярних статтях з географії, біології, геології, природознавства, історії, містив публікації про мандри й наукові експедиції тощо. Паралельним проектом журналу була організація дослідницьких походів по всьому світу «Експедиція ІКС» та зйомок телевізійних документальних фільмів про них. Логотипом часопису є напис «Світова географія» золотим і білим кольорами на чорному тлі.

Історія[ред. | ред. код]

Один з номерів журналу за 2013 рік
Ігор Козловський, засновник і головний редактор журналу

«Світова географія» був одним із перших в Україні науково-популярниих географічних журналів. Ідея його створення виникла 1986 року, однак засновникам і однодумцям знадобилося 11 років на підготовку випуску видання. 1997 року перший номер журналу побачив світ в Івано-Франківську, після чого видавництво тривало у Львові, а з 2002 року у Києві. У зв'язку з економічною кризою та зменшенням рекламних бюджетів видання журналу припинилось у листопаді 2010 року. У серпні 2013 випуск друкованої версії журналу було поновлено. Журнал розповсюджувався у кіосках Києва, а на 2014 рік було заплановано розповсюдження через передплату[5], проте журнал не було внесено до списку офіційно зареєстрованої періодики у Державному реєстрі друкованих ЗМІ[6].

Перший наклад часопису становив лише 350 примірників, станом на серпень 2013 року журнал мав 20 тис. примірників[4], видавався українською та англійською мовою та мав представництва у країнах Європи та Північної Америки[7]. З 1997 року незмінним головним редактором журналу «Світова географія» був засновник видання Ігор Козловський.

Тематика[ред. | ред. код]

Журнал «Світова географія» — науково-популярний журнал, розрахований на широку аудиторію. Основна його тематика присвячена географії та туризму: найновіші наукові відкриття, подорожі, експедиції, дослідження флори та фауни, неживої природи. Значну увагу у журналі приділяється темі охорони довкілля. Редакція отримала домовленості з американськими університетами та вченими Берклі, Гарварду та Гонолулу щодо публікації у журналі статей про їх найновіші дослідження[5].

Також у журналі розміщені статті соціально-політичного змісту та історичні розвідки. Зокрема, №7 2013 року містить статті, присвячені воєнному конфлікту в Грузії 2008 року і роковинам Скнилівської трагедії. Публікації у журналі супроводжені якісними фотоілюстративні матеріалами високого ґатунку і часто мають яскраве емоційне забарвлення, характерне для популярних видань. У статтях характерне використання наукових пояснень, метафор, аналогій та емотивних елементів, зроблено акцент на практичній цінності наукових розробок, що на думку дослідників видання позитивно впливає на сприяння тексту читачем[4].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Світова Географія. Редакція журналу, [[Нагірна вулиця (Київ)|вул. Нагірна]], 25/27, оф.888. Гол. ред. Ігор Євстафійович Козловський. ua.kompass.com. Процитовано 10 вересня 2021. {{cite web}}: Назва URL містить вбудоване вікіпосилання (довідка)
  2. Відкритий реєстр юридичних осіб. Архів оригіналу за 10 вересня 2021. Процитовано 10 вересня 2021.
  3. "Світова Географія" | World Geographic. web.archive.org. 9 вересня 2015. Архів оригіналу за 9 вересня 2015. Процитовано 10 вересня 2021.
  4. а б в Філоненко, Д. (2014). Географічні видання у системі науково-популярної періодики України. Збірник праць Науково-дослідного інститу пресознавства. № 4. с. 357—370. ISSN 1561-6224. Процитовано 10 вересня 2021. {{cite news}}: Перевірте значення |issn= (довідка)
  5. а б Український журнал «Світова географія» відновить свій випуск. detector.media (укр.). 8 липня 2013. Процитовано 10 вересня 2021.
  6. О. С. Задорожна (2014). Загальна характеристика науково-популярних журналів в Україні: класифікація видань. Наукові записки Інституту журналістики. Том 55. Процитовано 10 вересня 2021.
  7. Nikishova K. Комунікативна модель сучасних природознавчих часописів для дітей на прикладі українського та польського пресовидання //Studia o Książce i Informacji (dawniej: Bibliotekoznawstwo). – 2017. – Т. 36. – С. 73-89.

Посилання[ред. | ред. код]