Світова система рифтів

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Світова система рифтів (рос. мировая система рифтов, англ. world rift system; нім. Weltriftsystem n) – сукупність взаємопов’язаних великих сучасних і пізньокайнозойських зон розтягнення, розломів і грабенів у земній корі – рифтів (рис. 1, 2, фото), що утворює єдину систему на поверхні Землі загальною протяжністю понад 70 тис. км.

Історія[ред. | ред. код]

Р.с.с. була відкрита в 50-х рр. XX ст. в ході геолого-геофізичних досліджень ложа океанів, у внутр. частинах яких знаходяться її гол. ланки – серединно-океанічні хребти з приуроченими до їх осьових зон рифтовими долинами.

Розташування[ред. | ред. код]

Осн. стовбур Р.с.с проходить через Півн. Льодовитий і Атлантичний океани, виступаючи над рівнем моря в межах о. Ісландія, через півд. і центр. частини Індійського ок., півд. і сх. частини Тихого ок. Від цього стовбура відходять відгалуження в півн.-зах. частині Індійського ок. і півд.-сх. частині Тихого ок. Закінчення гол. стовбура і деяких гілок Р.с.с. підходять до берегів континентів і продовжуються в глибину їх у вигляді ряду внутрішньоконтинентальних рифтів у зах. частині Півн. Америки, в півн.-сх. Сибіру, Сх. Африці й Аравії.

Параметри[ред. | ред. код]

Р.с.с. характеризується аномально підвищеним тепловим потоком з надр, вулканічною і гідротермальною активністю, найбільшою в межах осьових зон серединно-океанічних хребтів, де відбуваються потужні виливи базальтів, що надходять з верхньої мантії, виходять на поверхню струмені перегрітої води, що несуть сполуки металів (Fe, Mn, Cu, Pb, Zn і ін.), а також частими землетрусами, неглибокі вогнища яких зосереджені в осн. під рифтовими западинами. До океанічних ділянок Р.с.с. приурочені смугоподібні магнітні аномалії. Поряд з сучасними геосинклінальними поясами, Р. належить до числа гол. тектонічно активних областей Землі.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]