Свіфт плямистолобий

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Свіфт плямистолобий

Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Птахи (Aves)
Ряд: Серпокрильцеподібні (Apodiformes)
Родина: Серпокрильцеві (Apodidae)
Рід: Свіфт (Cypseloides)
Вид: Свіфт плямистолобий
Cypseloides cherriei
Ridgway, 1893

Посилання
Вікісховище: Cypseloides cherriei
Віківиди: Cypseloides cherriei
ITIS: 554937
МСОП: 22686458

Свіфт плямистолобий[2] (Cypseloides cherriei) — вид серпокрильцевих птахів. Вид названо на честь американського натураліста і колекціонера птахів Джорджа Крука Черрі (1865—1948).

Поширення[ред. | ред. код]

Вид поширений у Центральній Америці та на півночі Південної Америки. Мешкає на тихоокеанському схилі Кордильєра-Сентраль і Кордильєра-де-Таламанка в Коста-Риці, у горах Кордильєра-де-ла-Коста в Арагуа на півночі Венесуели, у чотирьох місцях в усіх трьох гірських масивах Анд у Колумбії та двох місцях в Еквадорі. Його природне середовище проживання — субтропічні або тропічні вологі гірські ліси.

Опис[ред. | ред. код]

Птах завдовжки 14 см і вагою 23 г. Оперення тьмяно-чорне зверху і злегка коричневе знизу, з помітними білими плямами на обличчі, перед і позаду очей і часто з невеликою білою ділянкою на підборідді; хвіст відносно довгий і усічений, рубки загострені, дзьоб і ноги чорні.

Спосіб життя[ред. | ред. код]

Мешкає окремо або парами, а в деяких випадках і з іншими видами роду Cypseloides. Харчується переважно перетинчастокрилими (осами, бджолами, джмелями та мурахами) та напівтвердокрилими (клопами, попелицями та цикадками).

Птах будує конусоподібне гніздо з мулу та рослинного матеріалу (моху, сухого бамбукового листя та папороті) у вологих місцях, у каньйонах над струмком чи водоспадом або в печері. Гнізда розташовується над водою на висоті від одного до п'яти метрів. Самиця відкладає лише одне яйце, яке висиджує 26-28 днів. Молодняк повністю розвивається через 65-70 днів після вилуплення.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. BirdLife International (2016). Cypseloides cherriei: інформація на сайті МСОП (версія 2022.1) (англ.) 17 вересня 2022
  2. Фесенко Г. В. Вітчизняна номенклатура птахів світу. — Кривий Ріг : ДІОНАТ, 2018. — 580 с. — ISBN 978-617-7553-34-1.