Севастопольський цвинтар

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Севастопольське кладовище)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Севастопольський цвинтар
Інформація про цвинтар
48°26′49″ пн. ш. 35°03′40″ сх. д.H G O
Країна Україна Україна
Розташування Дніпро
Стан парк
Мапа

Севастопольський цвинтар. Карта розташування: Україна
Севастопольський цвинтар
Севастопольський цвинтар
Севастопольський цвинтар (Україна)

Севастопольський цвинтар — історичний цвинтар у Табірній (рос. Лагерная) частині Нагірного району міста Дніпро. Цвинтар названо Севастопольським за основною масою поховань, здійснених у часи Кримської війни у 1853-56 років поранених військових, що лікувалися і померли від ран у Катеринославському шпиталі. Сьогоднішня офіційна назва цвинтаря — Севастопольський парк.

Історія цвинтаря[ред. | ред. код]

Уламок хреста з могили Олександра Поля

Цвинтар розташовувався між вулицями Севастопольською і Сімферопольською та налічував близько 5-6 тисяч військових поховань періоду Кримської війни 18531856 років.

1863 року тут була закладена каплиця, яку на прохання сина імператора Олександра II Миколи Олександровича, того ж року почали перебудовувати на собор Лазаря Чотириденного. Цвинтар був елітарним місцем поховання відомих людей Катеринослава.

Доля цвинтаря за радянських часів[ред. | ред. код]

Лазарівський собор був закритий більшовиками у 1930-х роках і зруйнований після постанови Дніпропетровського міськвиконкому про закриття цвинтаря 1949 року. За переказами храм безуспішно намагалися зруйнувати декілька разів і наостанок було вирішено засипати будівлю курганом, а нагорі кургану встановити монумент з білого Інкерманського каменю на честь Оборона Севастополя 1854—1855 років. Разом з собором були знищені й поховання навколо нього. Відкриття парку з монументом, тріумфальною аркою та алеєю героїв присвятили 100-літтю оборони Севастополя.

Існує проєкт відбудови собору. У 1990-х роках зруйнувалася тріумфальна арка у парку, яку демонтували у березні 1998 року.

Відомі особи поховані на цвинтарі[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]