Севасті Калліспері

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Севасті Калліспері
Σεβαστή Καλλισπέρη
Ім'я при народженні грец. Σεβαστή Καλλισπέρη
Народилася 1858
Афіни, Греція
Померла 1953
Афіни, Греція
Країна  Греція
Діяльність вчений
Alma mater Паризький університет
Знання мов новогрецька, французька і англійська

Севасті Калліспері (грец. Σεβαστή Καλλισπέρη 1858 - 1953) — перша грецька жінка, яка здобула університетський ступінь, перший докторський ступінь і стала першою викладачкою. Прихильниця жіночої освіти, вона писала статті, пропонувала закони грецькому парламенту щодо реформи освіти. Як шкільний інспектор, вона подорожувала по Греції та Сполучених Штатах для вивчення освітніх систем.

Біографія[ред. | ред. код]

Севасті Калліспері народилася в 1858 році в Афінах в родині Миколи та Маріго Калліспері. Її батько був офіцером у грецькій війні за незалежність. Після створення сучасної грецької держави обіймав посаду інспектора громадських шкіл Самоса (1830), де заснував кілька початкових шкіл. Також батько був суддею Афін (1844) і префектом Мессенії (1855). У родині було троє дітей. Брат Калліспері Джордж також став солдатом і пізніше служив у греко-турецькій війні 1897 року. Калліспері була зарахована в приватну жіночу школу Хілл. У той час державні школи відкриті лише для студентів-чоловіків. У приватних школах були доступні курси для навчання дівчат бути дружинами та матерями. Після закінчення вони отримували диплом, який не відповідав вимогам вступу до університету. Жінкам дозволялося брати участь у соціальній роботі та бути вчителями. У період з 1907 по 1919 рік Калліспері та її брат Джордж купили 4 сусідні ділянки в Афінах і спорудили на них кілька будівель, починаючи з неокласичного будинку, розпочатого в 1911 році. Калліспірі померла в 1953 році в Афінах.

Трудова діяльність[ред. | ред. код]

Після закінчення приватної школи Севасті Калліспері отримала приватне навчання, щоб гарантувати, що її підготовка була рівною навчанню студентів-чоловіків. У 1884 році вона написала заяву на вступ до Афінського університету. Калліспері було дозволено скласти вступний іспит з філософії. Екзамен проводили десять професорів університету. Після здачі іспиту Міністерство освіти відмовилося підтверджувати підписи викладачів, які його проводили, тим самим відмовляючи Севасті Калліспері в вступі до університету. Оскарживши процес, мер Афін підтвердив підписи та надав їй диплом середньої школи, але у вступі до університету було відмовлено. Вона подала заявку на отримання стипендії для подальшої освіти за кордоном, але уряд не мав коштів для надання запиту. У 1885 році її батько погодився відправити її до Сорбонни в Париж. В Парижі Калліспері довелося скласти черговий іспит, після чого вона була прийнята на кафедру філософії. Вона закінчила університет у 1891 році й здобула ступінь доктора. Вона стала першою грецькою жінкою, яка здобула університетський ступінь. Вона закінчила з відзнакою навчання серед 139 студентів, серед яких вона була єдиною жінкою. Перш ніж повернутися в Грецію, Калліспері пройшла стажування в школах Севра і Кембриджа.

Кар'єра[ред. | ред. код]

У 1892 році, після повернення до Греції, Калліспері була прийнята на роботу в школу Арсакейо французьким інструктором. У період з 1895 по 1898 рік вона також викладала грецьку мову в школі. Водночас Севасті приватно навчала дівчат у своєму домі етиці, історії, грецькій та французькій літературі та психології. У 1895 році вона подала у відставку з посади в Арсакейо і прийняла посаду інспектора освіти шкіл для дівчат. Вона була єдиною жінкою-інспектором у країні. Калліспері публікувала статті про методи вдосконалення освіти. У 1897 р. «Сімейний журнал» опублікував її документ «Περί μεταρρυθμίσεως του γυναικείου Εκπαιδευτικού συστήματος (для реформування освітньої системи жінок)». Того ж року Калліспері приєдналась до інших феміністок, щоб створити Союз жіночої освіти та почала публікуватися в таких журналах, як "Талія" та "Евридіка". Вона розширила просвітницькі ідеї в 1899 році, подавши до парламенту два законопроєкти, закликаючи покращити освіту жінок. У 1904 році на Першій еллінській освітянській конференції запропонувала такі практичні навички, як бджільництво, вирощування шовкових хробаків, садівництво та інші. У 1906 р. вона була делегатом до трирічної конвенції Християнського союзу температур у Бостоні. Частина її поїздки до США призначалась вивченню роботи державних шкіл у Бостоні, Філадельфії та Нью-Йорку для подальшого використання американського досвіду в Греції. Вона пробула в Сполучених Штатах протягом п'яти років, відвідуючи грецькі громади в Огайо, Колорадо та Юті, щоб вивчити сільськогосподарські торговельні школи, перш ніж повернутися до Греції. Калліспері написала статті для публікації та розробила закони для вдосконалення освітньої системи в Греції. Окрім закликів до вдосконалення освіти, вона також писала аналізи давньогрецької літератури, перекладала закордонні п’єси, а також писала вірші та публікувала свої спогади.

Спадщина[ред. | ред. код]

Після смерті Каліспері за її заповітом було створено фонд для сприяння навчанню дівчат. Протягом декількох десятиліть кілька будівель- власність Калліспері- стояли покинутими. Згодом її майно перейшло до муніципалітету Галандрі, там створена середня школа для дівчат. У 2012 році було остаточно затверджено об'єкт пам'яткою, що охороняється.

Бібліографія[ред. | ред. код]

  • Μπέλλα (Bella), Μαριάνθης (Μαριάνθης) (7 вересня 2014). Σεβαστή Καλλισπέρη (1858-1953) [Sevasti Kallisperi (1858-1853)]. Criticeduc.blogspot (Greek) . Κριτικη Παιδαγωγικη (Critical Pedagogy). Архів оригіналу за 11 January 2017. Процитовано 11 січня 2017. Author is a French Professor. Self-published, but with references .
  • Δαμιανός (Damianos), Γιώργος (George) (11 вересня 2011). Οι πρώτες ελληνίδες στο πανεπιστήμιο (ως φοιτήτριες και ως καθηγήτριες) [The first woman to university (as student or professor)]. Ebooks Education Greece (Greek) . Athens, Greece: περιοδικό 24 Γράμματα (24 Letters Magazine). Архів оригіналу за 12 January 2017. Процитовано 12 січня 2017.
  • Kaplan, Gisela (2012). Contemporary Western European Feminism. Т. 4. London, England: Routledge. ISBN 978-0-415-63681-0.
  • Tzanaki, Demetra (2009). Women and Nationalism in the Making of Modern Greece: The Founding of the Kingdom to the Greco-Turkish War. St. Antony's College, Oxford. Houndmills, Basingstoke, Hampshire, England: Palgrave Macmillan UK. ISBN 978-0-230-23445-1.
  • Charming Greek Delegate to Tell Mothers' Congress about her Country Women. The Washington Times. Washington, D.C. 10 березня 1908. Процитовано 11 січня 2017 — через Newspapers.com. публікація знаходиться у відкритому доступі
  • Eve Up to Date: A Department for Women. New Orleans, Louisiana: The Times-Democrat. 29 жовтня 1906. Процитовано 11 січня 2017 — через Newspapers.com. публікація знаходиться у відкритому доступі
  • Μνημείο χαρακτηρίστηκε η νεοκλασική οικία Καλλισπέρη [Memorial featured neoclassical Kallisperi house]. Kathimerini (Greek) . Athens, Greece. 13 грудня 2012. Архів оригіналу за 11 January 2017. Процитовано 11 січня 2017.
  • Διατηρητέο μνημείο η "οικία Καλλισπέρη" [Monument "Kallisperi house" Preserved] (Greek) . Athens, Greece: The Press Project. 20 грудня 2012. Архів оригіналу за 11 January 2017. Процитовано 11 січня 2017.