Севт I

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Севт I
Σεύθης
Народився невідомо
Помер 410 до н. е.
Країна Одриське царство
Національність фракієць
Діяльність суверен
Титул цар одрисів
Посада король Одриськийd
Термін 424—410 роки до н. е.
Попередник Сіталк
Наступник Амадок I
Батько Спарадок
Брати, сестри Амадок I і Месад
У шлюбі з Стратоніка
Діти Месад?

Севт I (д/н — 410 до н. е.) — володар Одриського царства в 424—410 роках до н. е.

Життєпис[ред. | ред. код]

Син Спарадока, співцаря Тереса I. У 431 році до н. е. під час Пелопоннеської війни цар одрисів Сіталк (стрийко Севта), на прохання союзних йому Афін, вирушив в похід проти Македонії. Севт супроводжував Сітакла в цьому поході і, піддавшись на обіцянки македонського царя Пердікки II віддати йому в дружини свою сестру Стратоніку, завадив успіху походу фракійців протимакедонян. Вплив Севта, другої людини в Одрисского війську після царя Сітакла, було настільки великий, що через 30 днів після його початку похід на Македонію був зупинений. Після повернення до Фракії Севт одружився зі Стратонікою.

У 424 році до н. е. після загибелі Сіталка успадкував Одриське царство. З самого початку новий володар удвічі збільшив данина, яка виплачувалася залежними від нього грецькими містами узбережжя Егейського моря. За роки його правління могутність, сила та багатство Одриської держави значно зросли. Фукідід у творі «Пелопоннеська війна» писав, що щорічний дохід цього царства становив близько 400 талантів, і ще стільки ж в золоті і сріблі йому приносили виплати прибережних міст. Давньогрецький історик також повідомляв, що Севт I дотримувався збереження дружніх відносин з Афінами. Крім цього, історик висловлював припущення, що цар одрисів був замішаний у смерті свого родича і попередника на троні Сітакла.

З 420 року до н.е. став карбувати срібні монети із зображенням вершника на аверсі та своїм ім'ям на реверсі. У 411 році до н. е. Севт I почав війну з Афінами за володіння півостровом Херсонес Фракійський. Роком пізніше він тяжко захворів і помер. Після смерті Севта I царем став стриєчний брат Амадок I. Син (або брат) Севта — Месад — отримав частину царства.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Félix Cary. Histoire des rois de Thrace et de ceux du Bosphore cimmérien eclaircie par les medailles. — Desaint et Saillant, 1752.
  • Smith, W., ed. (1867). «Seuthes». A Dictionary of Greek and Roman biography and mythology. Boston: Little, Brown & Co. OCLC 68763679.
  • Κωνσταντίνος Κουρτίδης: Ιστορία της Θράκης από των αρχαιοτάτων χρόνων μέχρι του 54 μ.χ., Τυπογραφείο Αλευρόπουλου, Εν Αθήναις 1932
  • Collection of Greek Coins of Thrace / Θράκη[недоступне посилання з липня 2019]