Сейсмічність Азербайджану

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

У цілому вся територія Азербайджану характеризується високою сейсмоактивністю.

Загальна характеристика[ред. | ред. код]

На території республіки в основному виділені дві області можливих сильних землетрусів. Перша область (Шемаха-Закатальська, Дашкесан-Зангезурська область) характеризується високою сейсмічною активністю (8 балів); можливі землетруси до 9 балів в епіцентрі з глибиною центру 15—20 км; частота повторення відчутних землетрусів (4—6 балів) в цій області втричі вища, ніж у другій. Друга область, (Куринська і Прикаспійська западини, а також Апшеронський район) характеризується порівняно невисокою сейсмоактивністю, можливі землетруси до 7 балів в епіцентрі з глибиною 20—50 км.

Землетруси у минулі століття[ред. | ред. код]

Землетруси XXI століття[ред. | ред. код]

2023[ред. | ред. код]

4 липня 2023 року, одразу після опівночі, в Каспійському морі був зафіксований землетрус. Згідно з повідомленням Центру сейсмологічної служби Національної академії наук Азербайджану, магнітуда землетрусу становила 5,7. Геологічна служба США оцінила магнітуду землетрусу в 5,4. Землетрус відчувався також в містах Губа, Хачмаз, Сіязань, Сумгаїт і Баку, а також на Абшеронському півострові і прилеглих районах до 5-4 балів. Європейський середземноморський сейсмологічний центр повідомив, що епіцентр підземних поштовхів зафіксували за 80 кілометрів на північний схід від міста Хачмаз на глибині 20 км. Підземні поштовхи відчувалися в декількох регіонах Азербайджану, включаючи столицю м. Баку. Зазначається, що мешканці столиці, які залишили свої будинки, перебували на вулицях, побоюючись повторних поштовхів[1].

7 грудня 2023 року, о 08:16 (за місцевим часом), у Каспійському морі стався землетрус з магнітудою 5,6. Республіканський центр сейсмологічної служби при Національній академії наук Азербайджану (НАНА) заявив, що епіцентр стихії був зафіксований на глибині 68 км. Землетрус відчувався в азербайджанській столиці м. Баку та низці інших міст. Пізніше Сейсмологічна служба Міністерства з надзвичайних ситуацій (МНС) Казахстану зазначила, що поштовхи інтенсивністю 3 бали за 12-бальною шкалою також були відчутні у казахстанському місті Актау[2].

Примітки[ред. | ред. код]

Див. також[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

Гірничий енциклопедичний словник : у 3 т. / за ред. В. С. Білецького. — Д. : Східний видавничий дім, 2004. — Т. 3. — 752 с. — ISBN 966-7804-78-X.